Beograd

Direktno.rs

23. 02. 2021. 15:30 4

"Režim ne mari za kulturu": DS i DSS uz Prirodnjački muzej!

Demokratska stranka duboko se protivi nameri Srpske napredne stranke da Prirodnjačkom muzeju ukine status samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete nakon 125 godina i da ga pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, navela je DS u svom saopštenju.

- Režim Aleksandra Vučića ne samo da ne razume i ne mari za kulturu, nauku i prosvetu, već i sistemski čini sve što je u mogućnosti da osujeti svaku slobodnu misao i napredak. Umesto da se naše institucije kulture promovišu i razvijaju, da kao država ulažemo u međunarodnu saradnju i kvalitetne programe, vlast odbija svaki dijalog, vezuje ruke rukovodiocima svih važnih institucija ili ih jednostavno smenjuje zato što odbijaju da potrebe režima stave ispred potreba građana Srbije - naveli su iz Demokratske stranke, i dodali:

- To je neprihvatljivo i zato ne smemo da ostanemo nemi, već moramo glasno i nedvosmisleno da pružimo podršku svakom pojedincu i ustanovi koji se nađu na udaru režima Aleksandra Vučića“, izjavio je Nebojša Novaković, predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu - rekli su iz DS, i dodali da će se pridružiti i podržati protest koji je zakazan za sutra, u 13 časova, ispred Prirodnjačkog muzeja.

Demokratska stranka Srbije se zapitala da li će Prirodnjački muzej biti žrtva gradske građevinske mafije?

- Saopštenje za javnost Prirodnjačkog muzeja o nameri pripajanja ove institucije resoru zaštite životne sredine mora da ozbiljno zabrine posebno stručnu javnost, ali i svakoga onoga kome je stalo do očuvanja naše kulturne i prirodne baštine. Ministarstvo kulture i informisanja je dužno da objasni razloge zbog kojih se instituciji koja je osnovana 1895 godine i tokom 125 godina rada postigla impozantne uspehe u oblasti nauke, muzeologije i pedagogije, oduzima status samostalne ustanove - naveli su iz DSS-a, i dodali:

 

- Budući da racionalne razloge nije moguće pronaći, postoji osnovana sumnja da ova namera ima veze sa korupcionaškim poslovima i investitorskim urbanizmom koji uništava svako kulturno i istorijsko nasleđe u Beogradu koje se nađe na putu povećenja profita vlasnika sumnjivog kapitala. Jer, treba podsetiti da je planom detaljne regulacije bloka na Vračaru između ulica Кrunske, Кneginje Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve predviđena i mogućnost rušenja zgrade sadašnjeg Prirodnjačkog muzeja, koju je projektovao arhitekta Danilo Vladisavljević i koja spada u vredno arhitektonsko nasleđe grada. Da li je moguće da će Prirodnjački muzej biti žrtva sprege bezgranično bahatih, neprofesionalnih i korumpiranih gradskih urbanista, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada, primitivnih investitora i kapitala sumnjivog porekla - rekli su oni, i napomenuli da Ministarstvo kulture mora da se hitno oglasi, a stručna javnost da digne glas u odbranu Prirodnjačkog muzeja.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati