Beograd

R. Ć.

24. 01. 2021. 12:32 4

"Ko je srušio spomenik žrtavama rata na Savskom trgu?"

GO Pokreta za preokret Beograd traži da se hitno utvrdi ko je dao nalog za rušenje spomenika Žrtvama rata i braniocima otadžbine 1991 - 1999. na Savskom trgu, preko puta bivše Glavne železničke stanice. Spomenik je podignut 2012. godine, a autori su Jelena Pančevac i Žarko Uzelac, a supervizor prof. Mihajlo Timotijević. To je jedini spomenik svim žrtvama rata i borcima poginulim od 1991. do 1999. godine od Slovenije do Kosova i Metohije i bombardovanja Srbije od strane NATO. Osim spomenika porušen je i plato, koji je bio spomenička celina, piše u saopštenju Pokreta za preokret.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Tražimo da se hitno utvrdi ko je nalogodavac ovog vandalskog čina jer podizanje jednog spomenika rušenjem drugog vređaju se žrtve poslednjih ratova. Žrtve ratova 1991 - 1999. u Srbiji su nedužni civili, građani ali i borci koji su u njima učestovali. Žrtve su bili Srbi, ali i pripadnici drugih nacija, koje su nastradale u Srbiji prilikom bombardovanja, ali i učešća u jedinicama vojske JNA i vojske VJ.

Pitamo beogradsku vlast i režim Aleksandra Vučića da li su i ovaj spomenik rušili tokom noći kao i objekte u Savamali? Pitamo da li je ovo rušenje sastavni deo projekta „Beograda na vodi“ jer bi spomenik narušio koncept polisa kome su žrtve ratova suvišan detalj?

Predsednik GO Pokreta za preokret Beograd i odbornik u Skupštini grada Beograda Milorad Bjedov predaće sutra zahtev gradonačelniku Zoranu Radojčiću da njemu, ali i građanima Beograda i Srbije da odgovor na pitanje - ko je i zašto porušio spomenik žrtvama rata i braniocima otažbine 1991 - 1999. godine? Prijavu ćemo uputiti i nadležnom tužilaštvu - stoji u saopštenju  Pokreta za preokret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati