Beograd

[ Izvor: Beta ]

26. 11. 2020. 08:37 2

"Gradske vlasti da ugase gradsku kotlarnicu na mazut"

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović izjavio je danas da u situaciji kada je u Beogradu epidemija korona virusa, velika kiselost vazduha i ogromna koncentracija sitnih čestica u vazduhu, zahteva od gradskih vlasti da hitno preduzmu mere da "kotlarnica gradske uprave prestane da bude jedan od najvećih zagađivača prestonice".

Kako je saopšteno iz CLS, Jovanović je naveo da se centralne zgrade gradske uprave u ulicama 27. marta i kraljice Marije greju preko kotlarnice na mazut, "čime se direktno truju stanovnici centra Beograda".

- Kotlarnica gradske uprave troši u proseku 600 tona mazuta godišnje, a u tom procesu se emituju ne samo PM čestice, već i sumporni i azotni oksidi. Azotni oksidi se danas ubrajaju u grupu vodećih izazivača raka pluća i želuca -, kazao je Jovanović.

Kako se navodi u saopštenju, "dozvoljena emisija azotnih oksida za ovakve kotlove je 250 mg/m3, a kotao gradske uprave proizvodi oko 810 mg/m3", što potvrđuje nalaz Mašinskog fakulteta, u koji je CLS imao uvid.

- Po saznanju Centra za lokalnu samoupravu, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je, iz razloga nedozvoljene visine emisije azotnih oksida, još pre tri godine doneo rešenje o zabrani rada kotlarnice - naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je dodao da će, ukoliko gradska uprava u najkraćem roku ne donese odluku o gašenju kotlarnice na mazut, u ime CLS i gradjana Beograda podneti krivične prijave i obavestiti nadležne medjunarodne institucije o "svesnom trovanju sopstvenih sugrađana".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati