Beograd

Direktno.rs

17. 10. 2020. 11:09 4

"Rušitelji Trga pokušavaju to da urade i Svetosavskom platou"

"Svako ko je jednom bio u Beogradu, sigurno je posetio Hram Svetog Save i Svetosavski plato. Svetosavski plato je omiljeno mesto okupljanja. Međutim, republičke i gradske vlasti su odlučile da mu promene izgled i to potpuno. Shodno prikazanim projektima, stabla drveća će nicati iz betona, napraviće se nova fontana, sve će biti popločano i umesto postojećeg Parohijskog doma će se izgraditi nova zgrada Svetog Sinoda," naveli su danas iz Stranke slobode i pravde.

- Sve će biti potpuno drugačije prekriveno belim meremerom i bez onoga što je ovaj deo grada najviše krasilo. Niko nije pitao građane da li je to najbolje rešenje za mesto koje je tako istorijski značajno, a da se tako odrodi od svoje istorije; da li žele na svom omiljenom mestu betonske klupe; da li žele da njihova deca tu više ne mogu da se igraju jer za njihove igre neće biti mesta; da li žele da gledaju kako se u betonu suši drveće - kažu iz SSP.

Iako se, kako navode, najavljuje da će spomenik Karađorđu biti posebno istaknut, na prikazanim rešenjima se spomenik jedva uočava.

- Rušitelji koji su uništili Trg i od njega napravili mesto za izbegavanje, sada pokušavaju to da urade i na Svetosavskom Platou. Nažalost, već je počelo uništavanje postojećeg zelenila i pravljenja divljeg parkinga od dela parka - navodi se u saopštenju.

Kako iz SSP kažu, ovo rešenje "ne oslikava ni znamenitost mesta ni njegovu istoriju u duhu našeg naroda".

- Tu treba da se slavi prijateljstvo, ljubav i porodica, toplina, a ne da se napravi nekakav eksperiment sa šumom iz betona. SSP poziva građane na peticiju kojom ćemo zajedno da pružimo otpor uništavanju parka na Sveotsavskom platou i radi pronalaženja najboljeg rešenja kako bi ovaj deo grada zadržao svoju autentičnost. Zaštitimo svoju istroiju i svoj grad od potpunog devastiranja svi zajedno - apeluju iz Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati