Beograd

Direktno.rs

06. 06. 2020. 17:48 1

"Desanki je mesto u gimnazijskom programu"

Redovni profesor Beogradskog univerziteta, član Upravnog odbora Matice i bivši predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Jovanović, napisao je pismo u kom je izrazio nezadovoljstvo zbog izbacivanja zbirke "Tražim pomilovanje" Desanke Maksimović iz programa za srednju školu, kao i da je takva odluka štetna po celokupan obrazovni sistem u Srbiji.

- Naravno da je Desanki Maksimović, posebno zbirci "Tražim pomilovanje", mesto u gimnazijskom programu. Ovaj, slobodno rečeno, književnokanonski skandal je kao visoka temperatura koja je naglo buknula da nas upozori na razorno delovanje pandemijskog virusa u našem organizmu - konstatovao je na početku pisma Jovanović, inače dobitnik Svetosavke nagrade za ukupan doprinos obrazovanju.

- I ako zaslugom Zadužbine "Desanka Maksimović" ispravimo ovu nepravdu, ostaju najbitnija pitanja o proceduri donošenja nastavnog programa, neuključivanju najznačajnijih obrazovnih institucija, kao institucija, u njihvo donošenje, nedovoljno usredsređenom Nacionalnom prosvetnom savetu, prevelikom uticaju obrazovnih činovnika (kojim se obesmišljavaju izvorni stručni glasovi, zahvaljujući kojima se i čuva ono najvrednije u lektiri), izuzetno značajnom nacionalnom radu na nedopustivu brzinu. Posledice su više nego pogubne: komadanje književnog kanona (Desanka Maksimović i Vladan Desnica su samo najočigledniji primeri) čime se gubi ne samo njihov umetnički, već isto tako, obrazovni i patriotski značaj, zatim unošenje (pod izgovorom modernizacije programa), pisaca koji ne mogu da privuku mlade ljude književnosti. A da i ne govorimo sada o nedovoljnom broju časova srpkog jezika i književnosti i neprestanim usmeravanjima na ishodovnu nastavu koja, u mnogome, oslobađa učenike obaveze pravo čitanje i razumevanje čitanja književnih dela - naveo je Jovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati