"Desanki je mesto u gimnazijskom programu" | Beograd | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

Direktno.rs

06. 06. 2020. 17:48 1

"Desanki je mesto u gimnazijskom programu"

Redovni profesor Beogradskog univerziteta, član Upravnog odbora Matice i bivši predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Jovanović, napisao je pismo u kom je izrazio nezadovoljstvo zbog izbacivanja zbirke "Tražim pomilovanje" Desanke Maksimović iz programa za srednju školu, kao i da je takva odluka štetna po celokupan obrazovni sistem u Srbiji.

- Naravno da je Desanki Maksimović, posebno zbirci "Tražim pomilovanje", mesto u gimnazijskom programu. Ovaj, slobodno rečeno, književnokanonski skandal je kao visoka temperatura koja je naglo buknula da nas upozori na razorno delovanje pandemijskog virusa u našem organizmu - konstatovao je na početku pisma Jovanović, inače dobitnik Svetosavke nagrade za ukupan doprinos obrazovanju.

- I ako zaslugom Zadužbine "Desanka Maksimović" ispravimo ovu nepravdu, ostaju najbitnija pitanja o proceduri donošenja nastavnog programa, neuključivanju najznačajnijih obrazovnih institucija, kao institucija, u njihvo donošenje, nedovoljno usredsređenom Nacionalnom prosvetnom savetu, prevelikom uticaju obrazovnih činovnika (kojim se obesmišljavaju izvorni stručni glasovi, zahvaljujući kojima se i čuva ono najvrednije u lektiri), izuzetno značajnom nacionalnom radu na nedopustivu brzinu. Posledice su više nego pogubne: komadanje književnog kanona (Desanka Maksimović i Vladan Desnica su samo najočigledniji primeri) čime se gubi ne samo njihov umetnički, već isto tako, obrazovni i patriotski značaj, zatim unošenje (pod izgovorom modernizacije programa), pisaca koji ne mogu da privuku mlade ljude književnosti. A da i ne govorimo sada o nedovoljnom broju časova srpkog jezika i književnosti i neprestanim usmeravanjima na ishodovnu nastavu koja, u mnogome, oslobađa učenike obaveze pravo čitanje i razumevanje čitanja književnih dela - naveo je Jovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Iščekivanje

Zoran Živković [06.07.2020.]


Video dana

Sklanjaj se!

Anketa

Da li policija koristi prekomernu silu na protestima?

Rezultati