Beograd

Direktno.rs

21. 05. 2020. 17:30 5

AUTOBUSKA U BLOKU 42 "Zaduženje 12 miliona, BAS se uništava"

Sve što se radi na prostoru Savskog amfiteatra je u funkciji zadovoljenja potreba stanara Beograda na vodi. To je jedini razlog izmeštanja stare autobuske stanice još dok nije završena nova, čija izgradnja kasni, kao i svi drugi projekti koje sprovodi gradski režim na čelu sa Vesić Goranom - rekao je predsednik opštine Stari grad i predsednik beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Marko Bastać, osvrćući se na jučerašnju izjavu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da će do kraja godine glavna Beogradska autobuska stanica biti preseljena na Novi Beograd.

- Podsećam, prvo je Vesić tvrdio da će nova stanica biti gotova 2018. da bi onda Siniša Mali predvideo završetak radova za početak ove 2020. Danas je u bloku 42, ne lokaciji gde je predviđeno da se izgradi "velelepna" centralna autobuska stanica. Tamo je samo velika rupa. Izvesno je da će rupa ostati i u kasi preduzeća Beogradske autobuske stanice jer je Ugovorom između grada Beograda i BAS predviđeno da grad ustupi lokaciju, a BAS je na sebe preuzeo troškove izgradnje u iznosu 20 miliona evra. U skladu sa tom obavezom BAS se zadužio 12 miliona evra kod Komercijalne banke a ostatak od osam miliona evra treba da obezbedi iz tekućeg poslovanja - rekao je Bastać, i dodao da se ovako direktno uništava još jedno preduzeće. 

- Dakle, sve što se radi u projektu izmeštanja autobuske stanice nije u skladu sa interesima građana i služi samo privilegovanim kupcima i stanovnicima Beograda na vodi - rekao je Bastać.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić juče je sapštio da će autobuska stanica dobiti novu lokaciju u Bloku 42. 

- Punim tempom se radi na izgradnji nove autobuske stanice u Bloku 42. Počinju radovi i na pristupnim saobraćajnicama - rekao je Vesić.

Podsetimo, krajem juna prošle godine deo Beogradske autobuske stanice (BAS) već je privremeno preseljen na novu lokaciju. Dolazni peroni, koji su nekada bili kod hotela "Bristol", zbog potrebe projekta "Beograd na vodi", preseljeni su sa druge strane Starog savskog mosta, odnosno iza nekadašnje Glavne železničke stanice.

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović rekao je za Direktno.rs da se odmah postavljaju dva pitanja: zašto su razdvojene glavna železnička i autobuska stanica, kao i zašto se autobuska izmešta iz centra grada.

- Da li je logično da svi oni koji žele u centar i u stari, daleko veći deo grada, moraju dodatno da prelaze ionako zakrčene mostove? Jurija Gagarina je već zakrčena ulica, sa stanicom u Bloku 42, taj deo će postati pravi čep i napraviće svima koji dolaze u Beograd novi pakao. Drugo pitanje je apsolutna neodgovornost i nesposobnost gradskih vlasti, koji su najavljivali novu autobusku stanicu za 1. septembar 2019. godine - rekao je Jovanović. 

On je dodao da je to čak bilo jedno od ključnih izbornih obećanja uoči izbora 2018. godine.

- Devet meseci nakon tog roka, vidimo da su tek u toku pripremni radovi. Da li vlast koja tako grubo laže i obmanjuje uopšte ima legitimitet? Potpuno su promašili PDR i nije postojala komunkacija između Grada i BAS-a, što je skandal i dokaz potpunog kolapsa uprave u Beogradu - rekao je Jovanović. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati