Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Obrok za porodicu ]

01. 04. 2020. 12:29 1

"Obrok za porodicu": Heroji iz senke nedeljno "hrane" oko 50 porodica

Od kada je počela pandemija koronavirusa, mnogi građani su ostali bez prihoda i posla, pa su porodice koje su do pandemije živele normalno, sada prinuđene da se bore za egzistenciju na različite načine, a jedan od načina je traženje humanitane pomoći.

Povećan broj zahteva za pomoć u vidu osnovnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu potvrđuje i Aleksandra Blagojević, koordinator Facebook humanitarne grupe "Obrok za porodicu Beograd". Grupu je pre četiri meseca osnovala Mirjana Mutić sa dvema ćerkama kuvajući obroke za porodice i već su dobile nagradu od grada Novi Sad "Heroji ulice". Aleksandra se priključila humanom pokretu i osnovala grupu za Beograd.

I ona je otkrila kolika je zaista potreba za osnovnim namirnicama, ali i dohranama za bebe, pelenama i ostalim potrepštinama.

- Pre uvođenja vandrednog stanja, imali smo oko 47 stalnih porodica kojima smo nosili pomoć - samohranih majki, roditeljima sa decom ometenom u razvoju, penzionerima sa malim penzijama. Taj broj porodica je prijavljen za četiri meseca našeg rada, a od kada je krenulo vanredno stanje dobijalmo i preko deset molbi dnevno. Grupa funkcioniše tako što saradnici i ja prvo obiđemo prijavljene porodice, pa kada se uverimo u verodostojnost stanja, onda nosimo pomoć, trudeći se da to budu paketi hrane na nedeljnom nivou jer
ima mnogo porodica koje sebi ne mogu priuštiti osnovne namirnice - rekla je Aleksandra Blagojević.

Istakla je da je uz nju i tim saradnika.

- Imamo tim saradnika, podeljenih po opštinama, ali zavisimo isključivo od donacija građana i firmi koji nam doniraju namirnice za pakete. Novac ne primamo, već isključivo namirnice i hemiju. Kako raste broj molbi, a nama prioritet imaju porodice koje smo već obišli, pozivamo sve koji su u mogućnosti da nam se priključe u donacijama kako bi smo novim ljudima koji nam se javljaju pružili pomoć dok ne prođe ova situacija i "stanu na noge". Pakete nosimo sa svim merama zaštite i ne ulazimo u stanove i kuće korisnika kao što smo ranije radile, već na preporučenoj razdaljini predamo paket.

Odziv Beograđana ovoj humanoj akciji je bio veliki.

- Želim da navedem da sam jako srećna zato što su naši Beograđani i u ovoj situaciji pokazali velika srca donirajući namirnice i nudeći nam prevoz do korisnika, jer sa oko 47 stalnih porodica i velikim brojem novih, na desetine mališana ne legne gladno, a majke zaspe sa mirom bar na kratko. Deca su nam svakako priortet, ali isto tako nosimo pakete i penzionerima, kao i bolesnima. Sve slike su javne na našoj stranici što se tiče donacija, a korisnici mogu ostati anonimni ukloiko žele. Verujem da ćemo nastaviti da negujemo humanost i kada sve ovo prođe, jer najbitnije je da izađemo kao ljudi iz svega ovoga - poručila je Aleksandra Blagojević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati