Beograd

Lj. S.

26. 03. 2020. 16:36 7

Radnici "Čistoće" za Direktno: Trpimo ucene, pretnje, pritisak...

U Srbiji vlada epidemija koronavirusa, u većini apoteka zaštitnih maski i sredstva za dezinfekciju nema, a radnici JKP "Gradska čistoća", koji su svaki dan izloženi mogućnosti da budu zaraženi, rade bez ikakve mere zaštite.

Iz "Gradske čistoće" navode da je stanje katastrofalno i da se rukovodstvo u preduzeću ponaša kao da je situacija redovna i da ne postoji nikakva opasnost po živote oko 3.000 zaposlenih, među kojima su i oni.

- Nikome nije odobren rad na daljinu ili od kuće, čak ni zaposlenima čija radna mesta ne zahtevaju prisustvo u prostorijama ovog poslodavca. Dobili smo odštampanu Uredbu Vlade o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja uz usmenu poruku da za nas to ne važi. Većina kancelarija broji po više od pet ljudi, u nekima čak sedi i po 20 osoba i svi su obavezni da dolaze na posao. Zaposleni (izuzev onih na terenu) nemaju zaštitne maske niti rukavice. Podeljeno je jedno sredstvo za dezinfekciju ruku od 60 mililitara po kancelariji, bez obzira koliko ljudi sedi u njoj - rekli su oni za Direktno.rs.Radnici ovog preduzeća su istakli da su higijenski uslovi užasni, a kao primer toga naveli su da su kvake od početka vanrednog stanja obrisane jednom.

- Izvršni direktori, na čelu sa Nikolinom Janjatović koja je već poznata kao neko čiji je posao isključivo da sprovodi partijske zadatke, vrši pritisak na zaposlene "sa spiska" da su obavezni da odlaze u Arenu na pakovanje paketa za stara lica, a sve to naravno pod pretnjom različitim sankcijama, smanjenjem plate, premeštajem na niže radno mesto, pa čak i otkazom. U nedelju, 22. marta, dobili smo informaciju da ćemo imati prevoz od pola šest do osam ujutru i da nam je omogućen dolazak na posao, a da će povratne linije biti iste u vremenskom periodu kada nam se završavaju smene - što je u 14 i u 15 sati. Međutim, sutradan nam je usmeno rečeno da nema povratnih linija Gradske čistoće, već samo koridorske, a da će oni koji se "ne snađu" za prevoz u 14 i 15 časova dobiti radne naloge kako bi mogli da se kreću tokom policijskog časa posle 17 sati i vrate kući koridorskim linijama - dodaju.

"Šta čovek kome se smena završava u 14 časova da radi do prvog polaska autobusa u 17.30? Rečeno nam je ili šetajte ili budite u preduzeću", žale se iz "Gradske čistoće".

- Opšti haos i neorganizovanost vladaju. Informacije i odluke se menjaju iz sata u sat. Vodi se najbesomučnije psihološki rat protiv radnika. Na svaki mogući način pokušavaju da izazovu pucanje zaposlenih i raznorazne prekšaje radne discipline kako bi smanjivali plate i delili sankcije i otkate ljudima, a pojedini direktori i rukovodioci "prijateljski" savetuju zaposlene da otvaraju bolovanje ako smatraju da su ugroženi - ističu iz ovog preduzeća.

Podsetimo, Direktno.rs je pisao i o vozačima GSP koji su se do danas (četvrtak) nalazili u istoj situaciji - nezaštićeni, bez maski i rukavica obavljaju poslove, a kada je preuzimanje smene dešava se da se 200 radnika nađe u prostoriji od 50 metara kvadratnih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati