Beograd

Direktno.rs

27. 03. 2020. 10:36 6

Progon političkih protivnika i tokom vanrednog stanja!

Predsedniku sindikata Opštine Rakovica Vesni Džidić Savić, diplomiranom ekonomisti sa licencom inspektora i zvanjem savetnika, sa 22 godine radnog staža, ugasili su radno mesto i premestili je da radi na ulici, samo zato što nije član Srpske napredne stranke.

Time su prekršili pet zakona u vreme vanrednog stanja, a na njeno radno mesto postavili su zaposlenog koji ne ispunjava uslove. Pokušaj gašenja sindikata, odmazda, mobing, uništenje politički nepodobnih ili šta, pita se Džidić Savić.

- Radim u Gradskoj opštini Rakovica 22 godine. Ekonomista sam sa 15-godišnjim stažom u inspekciji. Imam i inspektorsku licencu. Ujedno sam predsednik Samostalnog sindikata koji je do 2014. bio jedini sindikat u opštini. Nisam bila član nijedne stranke za dve decenije rada. Profesionalno sam pod svakom vlašću radila svoj posao, nikada kažnjavana, samo nagrađivana - rekla je ona na početku razgovora za Direktno.rs, a potom objasnila kako su zapravo krenuli problemi i šikaniranje.

- Problemi kreću 2014. godine ucenama i pretnjama zaposlenim kolegama da se iščlane i učlane u novi, takozvani Nezavisni sindikat, sastavljen samo od članova SNS-a, gde je predsednik član opštinskog odbora SNS i načelnik skupštinskih poslova čuveni Marko Janjić, poznat kao čovek koji je cepao transparente i nasrtao na okupljene kada je bilo suđenje "Nebojša Stefanović protiv urednika NIN-a".

Sve što se dešavalo od pre šest godina do danas, kaže ona, staće u veliku tužbu za mobing, jer su je, kako tvrdi, vređali na nacionalnoj osnovi, pošto je mešavina srpsko-crnogorsko-dalmatinsko-turskog poreklo. Akcenat su, kaže ona, stavljali na "tursko siroče nađeno u šumi bez roditelja". Mobingovana je i poslovno, a pakao kreće od osnivanja Stranke slobode i pravde Rakovica, septembra prošle godine.

- Od tada su me zvanično upisali kao da ne postojim. Na sindikalne dopise ne odgovaraju i za sindikalni rad me miniraju. Kolegama šire najgore laži o meni, govore im da me se klone i da će zbog druženja sa mnom imati probleme - kaže gospođa Džidić Savić.

Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta donet je 6. marta. Tri dana kasnije se našao na oglasnoj tabli, ali sve to bez traženja mišljenja samostalnog sindikata kako je po zakonu predviđeno. Time je predviđeno gašenje mesta predsednika sindikata, a umesto dva izvršitelja, prema novoj sistematizaciji je samo jedan.

- Kao predsednik sindikata 11. marta sam uložila žalbu na način izrade sistematizacije i navela tačke zakona koje se krše načinom izrade i gašenja radnog mesta predsedniku sindikata. Po žalbi nisu odgovorili. Skinuli su sistematizaciju sa oglasne table 16. marta, a dva dana kasnije uručili su mi rešenje koje stupa na snagu 1. marta, iako je kucano 6. u mesecu. Rešenje se odnosilo na radno mesto poslova bezbednosti dece pri osnovnim školama. To je radno mesto na ulici, van zgrade opštine, degradirajuće, predviđeno za jednostavnije poslove. Bez kontakta sa zaposlenima, u dve smene - opisuje Vesna i dodaje da su na mestu izvršitelja ostavili nekompetentnog kolegu, sa dve godine iskustva, iako je potrebno tri godine.

- Prekršili su mnoštvo zakona i to za vreme vanrednog stanja. Pritom i škole ne rade. Celu opštinu i sve zaposlene su angažovali, a mene usmeno šalju kući i govore mi da ne dolazim. Naravno da sam to tražila napismeno, nisam dobila, a na posao idem. Sedim sama na spratu inspekcije - kaže ona i zaključuje:

- Naravno da iza svega Milosav Miličković, nezvanični predsednik opštine i njegova osveta za snimak sa Vidikovačke pijace Marka Bastaća, mene i ostalih iz opozicije jer mu je u sopstvenoj centrali stranke spočitavano moje političko angažovanje u Stranci slobode i pravde, kao i za famozni snimak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati