Beograd

[ Izvor: Beta ]

29. 01. 2020. 12:51 0

Stanari centra Beograda traže nadoknadu

Stanovnici centra Beograda su tužbom od Uprave grada zatražili nadoknadu nematerijalne štete zbog izloženosti buci iz ugostiteljskih objekata.

Udruženje "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu" je saopštilo da je od podnošenja tužbe proteklo više od godinu dana dok u sredu nije u Prvom osnovnom sudu održano pripremno ročište po toj tužbi.

Udruženje je kao dokazni materijal podnelo rezultate merenja buke u ugostiteljskim lokalima u Cetinjskoj, video-snimke i izveštaje stručnjaka Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U tužbi je traženo da se korisnicima lokala nalože mere zvučne izolacije i uklanjanje svih izvora buke iz spoljašnje sredine.

Sud je odredio da se postupak medijacije okonča u roku od 60 dana.Udruženje smatra da je to "prilika da se vidi da li nadležni imaju volju da svojim građanima koji žive u Cetinjskoj i Zetskoj ulici omoguće dostojan život" i da li su "spremni da konačno reše jedan od gorućih ekoloških i komunalnih problema Beograda - problem buke".

Udruženje gotovo svakodnevno prijavljuje preglasnu muziku, a da "gradske vlasti i dalje ne rade ništa na smanjenju buke, nego se uvek pozivaju na poštovanje radnog vremena od strane klubova".

- Kontrolna merenja koja su rađena, skoro uvek pokazuju prekoračenja dozvoljenog nivoa buke, pokreću se prekršajni postupci, ali i pored svega toga buka ne prestaje - navodi se u saopštenju.

To je prva takva tužba protiv Grada Beograda, dok je takvih slučajeva bilo u Novom Sadu i Valjevu.

Ekološka udruženja procenjuju da je oko 400.000 ljudi izloženo prekomernim nivoima buke iz noćnih klubova, kafea i sa splavova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati