Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

[ Izvor: Beta ]

29. 01. 2020. 12:51 0

Stanari centra Beograda traže nadoknadu

Stanovnici centra Beograda su tužbom od Uprave grada zatražili nadoknadu nematerijalne štete zbog izloženosti buci iz ugostiteljskih objekata.

Udruženje "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu" je saopštilo da je od podnošenja tužbe proteklo više od godinu dana dok u sredu nije u Prvom osnovnom sudu održano pripremno ročište po toj tužbi.

Udruženje je kao dokazni materijal podnelo rezultate merenja buke u ugostiteljskim lokalima u Cetinjskoj, video-snimke i izveštaje stručnjaka Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U tužbi je traženo da se korisnicima lokala nalože mere zvučne izolacije i uklanjanje svih izvora buke iz spoljašnje sredine.

Sud je odredio da se postupak medijacije okonča u roku od 60 dana.Udruženje smatra da je to "prilika da se vidi da li nadležni imaju volju da svojim građanima koji žive u Cetinjskoj i Zetskoj ulici omoguće dostojan život" i da li su "spremni da konačno reše jedan od gorućih ekoloških i komunalnih problema Beograda - problem buke".

Udruženje gotovo svakodnevno prijavljuje preglasnu muziku, a da "gradske vlasti i dalje ne rade ništa na smanjenju buke, nego se uvek pozivaju na poštovanje radnog vremena od strane klubova".

- Kontrolna merenja koja su rađena, skoro uvek pokazuju prekoračenja dozvoljenog nivoa buke, pokreću se prekršajni postupci, ali i pored svega toga buka ne prestaje - navodi se u saopštenju.

To je prva takva tužba protiv Grada Beograda, dok je takvih slučajeva bilo u Novom Sadu i Valjevu.

Ekološka udruženja procenjuju da je oko 400.000 ljudi izloženo prekomernim nivoima buke iz noćnih klubova, kafea i sa splavova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

HO2KUS PO2KUS

Zoran Živković [26.02.2020.]

Video dana

Peva... "ubija"...

Anketa

Ko će pobediti u fudbalskom derbiju (nedelja 18h)?

Rezultati