Beograd

Predrag Đukanović

11. 01. 2020. 18:34 2

1 OD 5 MILIONA "Vučiću, od tebe nam ništa ne treba"

Protest "1 od 5 miliona", 58. po redu počeo je ispred Platoa kod Filozofskog fakulteta. Prema najavi organizatora, večeras će kolona stati ispred svih institucija "koje bi Vesić hteo da proda" - ispred Narodnog pozorišta, Doma omladine, Politike, Radio Beograda, Ateljea 212, RTS, Predsedništva.

Studentkinja iz organizacije "1 od 5 miliona" Valentina Reković pred početak šetnje obratila se okupljenim građanima i rekla da će za početak da podseti na sramnu izjavu ministra Šarčevića da među profesorima koji podržavaju proteste nema časnih imena.

- Sada je najavio holograme, a mi nemamo table, u školama nemaju krede, nema grejanja. Što se tiče cenzusa od tri odsto, Vučiću, nama nisu potrebni tvoji novogodišnji pokloni i odbacujemo ih, možeš da nam daš i 0,1 odsto cenzus - odbacujemo. Od tebe nam ne treba ništa. Danas su blokirali Brankov most oko 17 časova. Ako tako pokušavate da demotivišete nas, ako pokušavate sa tri odsto da nas demotivišete, nećete uspeti. Idemo do Predsedništva da nas bolje čuju šta imamo da kažemo - rekla je Reković, a onda je kolona građana krenula ka Narodnom pozorištu.
Ispred Narodnog pozorišta građanima se obratio jedan od organizatora protesta Srđan Marković.

- Verujem da ste čuli sa Vesić prodaje Beograđanku i Sava centar. Pošto mu je bitan samo profit, te dve zgrade su kulturno i istorijsko dobro, on to ne zna. Mi smo izračunali koliko će koštati kvadrati institucija koje će doći na red da Vesić proda. Kultura nikada nije bila manje plaćena. Kao što bi Vesić rekao - kultura je neprofitabilna. Ne ide mu u džep. Zato mu Trg sve lepo ide u džep. Kako je krenuo, Vesić će prodati Narodno pozorište, a pokloniće i Narodni muzej. Nalepili smo cenu za koju će Vesić prodati Narodno pozorište - rekao je Marković.

Kolona se zatim zaustavila ispred Doma omladine.

- Kao što znamo, mladi masovno odlaze iz zemlje. Logikom zamenika gradonačelnika Vesića, pošto nema mladih, ova zgrada će biti sasvim dobra da je proda i stavi novac u svoj džep i džep naprednjačke kamarile - poručili su organizatori.

Zgrada "Politike" bila je sledeća stanica.
- Hvala što već više od godinu idete na proteste sa nama. Radio Beograd nas je nekada budio i slušali smo ga u kolima. Politika se nekad trudila da nas izvesti o istini. Sećam se njenog mirisa, a ona je danas pamflet SNS-a. Svi koji ne dignu glas završiće kao Sava centar i Beograđanka. Neka sami odluče hoće li da budu ugnjetavani od ovog režima - poručeno je ispred ove zgrade.
Kolona se zatim zaustavila ispred Ateljea 212, gde su minutom ćutanja odali počast preminuloj glumici Nedi Arnerić. Nakon toga su poručili da se nalaze ispred institucije iz koje je dolazio bunt.

- Atelje 212 je bio simbol pobune. Glumci su uvek hrabro istupali. Sada ima onih koji ćute. Evo da ih ohrabrimo. Kako oni vide našu budućnost, možemo da očekujemo da ova institucija može da bude prodata. I da se igraju predstave, ali kakve. Ovde su blizu Informer i Srpski telegraf. Predstave će nositi naslove kao naslovi u tabloidima. Nećemo da Atelje 212 postane to. Hajde da tim ljudima koji rade ovde pružimo podršku - poručili su organizatori protesta.
Sledeća stanica protesta bila je zgrada RTS.

- Evo nas ispred RTS-a, dolazili smo više puta ovde. Nećemo da se ove institucije prodaju, već da rade svoj posao. Da se bi pobunite, mi da vas podržimo. Želimo da menjamo ovaj sistem i gradimo bolju budućnost. Poruka RTS-u - aman ljudi, opasuljite se, da menjamo ovo što ne valja - poručeno je ispred RTS-a.

Kolona se zaustavila ispred Predsedništva.

- Evo nas ispred Predsedništva. Želimo da poručimo Vučiču da će njega Vesić prodati kao ove institucije. Ne želimo to sa se desi. Želimo da ti kažemo da si ti uzurpirao i da nisi predsednik svih građana zemlje. Da se ponašaš kao diktator. Ovo nije tvoja prćija. Ne treba sa se delimo jer mi nismo tvoji. Mi smo narod ove zemlje i borimo se za bolju budućnost. Hvala što se sa nama borite da promenimo sistem. 
Nakon toga su pokucali na vrata Predsedništva.

Time je protest završen, iako su okupljeni građani ostali da stoje ispred Predsedništva. Sledeći protest je najavljen za 18. januar u čast Olivera Ivanovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati