Zdravlje

Direktno.rs

26. 03. 2024. 12:05 0

Podmukle i opasne bolesti „vrebaju“ u dečjim kolektivima

Tokom rasta i razvoja, svako dete kroz igru, učenje i interakciju sa vršnjacima upoznaje svoje okruženje i stiče nove veštine. Zato su vrtići idealna mesta za edukaciju, postavljanje osnove za razvoj emocionalne inteligencije, socijalnih odnosa i sklapanje prijateljstava.

Međutim, kroz raznovrsne aktivnosti bliski kontakt, deljenje igračaka i zajednički prostor čine vrtiće idealnim staništima za različite bakterije, viruse i druge patogene organizme. Većina njih je blaga i čak i poželjna, kako bi se ojačao dečji imuni sistem. Ipak, postoje i ozbiljne infekcije koje mogu ugroziti zdravlje dece, pa zahtevaju pažljivu kontrolu i prevenciju.

Rota virusi jesu česta pojava u vrtićima, ali lako se mogu iskomplikovati

Rota virus prestavlja infekciju probavnog sistema, koji je uz noroviruse i salmonelu čest izazivač stomačnih problema koji su veoma rasprostranjeni u vrtićkom okruženju.

Ova infekcija je infektivna i lako se prenosi dodirom, vazduhom, kapljično, kao i korišćenjem zajedničkih predmeta. Pogađa decu svih uzrasta, čak i bebe, a može se javiti u bilo kojem periodu godine. Inkubacija traje oko 3 dana, a simptomi koji se pritom javljaju praćeni su povišenom temperaturom, akutnom dijarejom (može potrajati do 7 dana, u težim slučajevima do 14 dana), stomačnim grčevima i povraćanjem.

Opasnost nastaje kada navedeni simptomi dugo traju, što može izazvati gubitak apetita, dehidrataciju i iscrpljivanje organizma, pa i gorušicu. Uz primenu adekvatne terapije od strane lekara, povećanom unosu tečnosti, strogo kontrolisanoj hrani koja bi trebalo da bude dijetalna, može se ublažiti i sprečiti infekcija rotavirusa. Prevencija se zasniva na redovnom održavanju higijene ruku, čišćenje i dezinfekciju prostora, odmor, vakcinacije i izbegavanje dovođenja zaraženog deteta u kolektiv.

BRNU virus se lako prenosi, a može izazvati i meningitis

BRNU virus je još jedan u nizu enterovirusa, koji se nalaze u digestivom traktu i napada decu mlađeg uzrasta do dve godine. Poznat pod nazivom „bolest ruku, nogu, stopala i usta“ veoma se lako i brzo prenosi, pa je važno da se zaražena deca izoluju iz kolektiva sa pojavom prvih simptoma - povišena temperatura do 38 stepeni, glavobolje, dijareja, odbijanje obroka, ranice u ustima i jeziku, promene na šakama i stopalima u vidu osipa itd.

Bolest obično traje 7 do 10 dana, a da ne bi došlo do dehidratacije, savetuje se više tečnosti i uzimanje tečne hrane na slamčicu, uz standardno skidanje temperature. Promene na rukama i nogama trebalo bi prati mlakom vodom i sapunom i dobro ih prosušiti, a zatim
staviti kremu ili antibiotski prašak kako bi se sprečila dalja infekcija. 

Komplikacije ovog virusa jesu retke, ali se može javiti meningitis, odnosno upala moždanih ovojnica ili moždanog tkiva.

Koliko meningitis predstavlja pretnju za malu decu?

Meningitis je veoma ozbiljna zarazna bolest koja podrazumeva zapaljenje moždanih ovojnica i kičmene moždine, a izazivači mogu biti i bakterije i virusi i gljivice. U kolektivima, ovo oboljenje se brzo prenosi tokom kijanja i kašljanja, kao i kontaktom preko prljavih ruku, korišćenjem zajedničkog pribora, jer uzročnik uglavnom dolazi iz gornjih disajnih puteva.

Zahvaljujući obaveznoj vakcinaciji, meningitis nije više tako učestalo oboljenje, međutim, svake godine se tokom leta i u jesen beleži određen broj slučajeva, koji nekada prerastu u epidemiju.

Virusni meningitis izaziva blaži oblik bolesti, a uzročnici mogu biti adenovirusi, enterovirusi, herpesi itd. U 80% slučajeva javlja se kod dece mlađe od 15 godina i ne postoji specifična antibiotska terapija. Za razliku od njega, bakterijski meningitis može biti veoma opasan i zahteva ambulantno lečenje. Ukoliko se brzo ne reaguje, može dovesti do trovanja krvi, odnosno sepse i smrtnog ishoda. Bakterijski meningitis izazivaju pneumokok, streptokok, stafilokok, ešerihija coli, klebsiela, meningokok i druge bakterije.

U ređim slučajevima, gljivice (kriptokokus, kandida i druge) mogu biti uzročnici pojave meningitisa i najčešće se javljaju kod osoba sa veoma narušenim imunitetom. Pojavu meningitisa prati povišena temperatura, povraćanje, glavobolja, ukočen vrat i bolovi u mišićima, kao i osetljivost na svetlo, dok se kod beba javlja povišena temperatura, povraćanje, grčenje tela i izvijanje unazad, kao i napetost fontanele. Ukoliko primetite
ovakve simptome, obavezno se javite pedijatru radi dodatnih analiza.

Rešenje je u jačanju imuniteta i suplementaciji magnezijuma, cinka, vitamina D, C i ostalih minerala

Da bi se vaše dete uspešno borilo sa svim izazovima koje vrtić donosi, potrebno je da radite na prevenciji i jačanju imunološkog sistema cele porodice.

Putem zdrave i raznovrsne ishrane obezbedićete sve potrebne hranljive materije za zdrav imunitet, uz redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna koje je neophodno vašem mališanu, kao i učenju o važnosti pravilne higijene. Takođe, korišćenje određenih vitamina i minerala je poželjno uključiti, naročito ukoliko je vaše dete deo različitih kolektiva. Suplementacija se odnosi na primenu kompleksa proizvoda bogatih magnezijumom, cinkom, kalijumom, kalcijumom, vitaminima C, D, B i drugim, koja su veoma važna za funkciju imunološkog sistema i smanjenje rizika od infekcija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati