Društvo i ekonomija

[ Izvor: Južne vesti ]

29. 04. 2024. 11:50 5

Vučić najavio 1.000 radnika u kineskoj fabrici - posao će dobiti UPOLA MANJE ljudi

Fabrici Šinju u Nišu je prošlog meseca država odobrila promenu uslova iz Ugovora o davanju podsticaja, čime ona neće imati obavezu da zaposli najmanje 1.000 radnika, već je ta cifra smanjena na 550 zaposlenih koje će morati da prime do 2026. godine.

Iako je još 2019. godine najavljeno da će kineska fabrika Šinju u Nišu biti otvorena aprila 2021. godine i da će zaposliti 1.000 radnika, ni tri godine kasnije nije bilo zvaničnog otvaranja, pišu Južne vestiPrva najava da će kineska fabrika koja proizvodi led rasvetu za automobilsku industriju otvoriti pogon u Nišu i zaposliti 1.000 ljudi, došla je pre pet godina od predsednika Aleksandra Vučića. Godinu dana kasnije, Ministarstvo privrede je potpisalo ugovor o podsticaju kojim se država obavezala da će dati kineskom investitoru 16,4 miliona evra, dok se ova fabrika obavezala da će uložiti oko 60 miliona evra i da će do kraja 2025. godine zaposliti 1.000 radnika i za njihove plate izdvojiti najmanje 13,8 miliona evra.

Fabrika je izgrađena, a 2021. i u njoj je radilo 150 radnika. Međutim, svečanog otvaranja nije bilo, a kineski investitor u 2023. godini nije ispunio obaveze, pa je 5. decembra zatražio da se zaključi Aneks 3 kojim se menja visina obaveze zaposlenja i samim tim umanji i ukupni iznos odobrenog podsticaja. Savet za ekonomski razvoje je razmatrao i prihvatio njihov zahtev na sednici održanoj 2024. godine, a novi Aneks je potpisan 11. marta.

Kompanija Šinju već je, prema podacima Ministartsva privrede, dobila većinu podsticaja koji je dogovoren - više od 11 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati