Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

19. 04. 2024. 18:07 2

Disova kuća straćara, meštani kažu teška sramota

Manifestacija Disovo proleće ušla je u 61. godinu postojanja ali, uprkos dičenju čelnika grada čuvenim pesnikom, njegov dom i dalje propada.

Vladislav Petković Dis, jedan od naših najznačajnijih poeta iz epohe impresionizma, rođen je u selu Zablaće, nadomak Čačka. Po njemu nosi ime naziv škole u rodnom mestu, kao i čačanska biblioteka.

Meštani Zablaća kažu da ih je sramota zbog činjenice da je njegova kuća u kojoj je živeo postala ruglo sela.

– Srbi su postali nebeski jahači zaborava. Nastao je novi soj koji prezire tradiciju, kulturu i običaje, koji su davali identitet ovom jadnom i napaćenom narodu, a narod koji pogazi svoje veličine zaslužio je ropstvo svake vrste – prokomentarisao je jedan gospodin.

Zablaćanci su se, kako kažu za Nova.rs, obraćali gradonačelniku Čačka MilunuTodoroviću da im obezbedi advokata, kako bi se rešili pravno-imovinski odnosi Disove kuće, ali za sada se po tom pitanju ništa ne dešava.

– Čas kažu ima devetoro naslednika, pa onda njih 36 ili 37, a ovaj objekat "jedva stoji na temeljima". Kada pogledam ovu kuću dođe mi da se onesvestim zbog tuge – komentariše jedan od meštana.

Prema njegovim rečima, kroz pesnikov dom prolaze miševi i pacovi, često se nastanjuju zalutale životinje.

– Ova kuća je kao najbolja scena iz horor filma. Velika je bruka i sramota, kako za Zablaće, tako i grad Čačak – ističe naš sagovornik.

On ističe da su meštani spremni da učestvuju u rekonstrukciji pesnikovog doma, jer su ljudi u selu imućni, bave se proizvodnjom povrća, ali ne mogu samoinicijativno bilo šta da odrade.

Isto misle i ostali Zablaćanci. Navode da se urušavanjem kuće, sve više prlja i njihov obraz. Podsećaju da, kada je Peter Handke pre nekoliko godina dolazio u Čačak, čelnici grada nisu smeli da ga odvedu da vidi Disov dom zbog sramote.

– Kuću gazi vreme. Šibaju je vetrovi i kiše, a mogla je do sada da postane muzejski prostor gde bi brojne "kuće znanja" dovodile učenike da se upoznaju sa likom i delom našeg velikana – zaključuju Zablaćanci.

Pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Miroslav Petković za Nova.rs kaže da je grad nemoćan po pitanju pravno – imovinskih odnosa.

– Čekamo odluku suda da vidimo kakvo će rešenje doneti to telo. Ne možemo da uđemo u kuću, jer je u pitanju privatno vlasništvo. Ona je proglašena nacionalnim dobrom, uradili smo DPR, imamo nameru da to završimo. Kada bi naslednici dali gradu da postupa, to bi davno bilo odrađeno – rekao je pomoćnik gradonačelnika za Nova.rs.

Podsećamo, Vladislav Petković Dis rođen je 10. marta 1880 u Zablaću, a tragično je stradao u Jonskom moru 1917. godine. Radio je kao učitelj i carinski službenik. Kasnije, bio je izveštač sa fronta u Balkanskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf, a zatim transportovan u Francusku gde piše svoju poslednju zbirku pesama "Nedovršene pesme". Pri povratku u Grčku, brod na kome je plovio presreće i potapa nemačka podmornica kod Krfa 17/30. maja 1917. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati