Izbori 2024

[ Izvor: Nova.rs ]

26. 04. 2024. 18:08 4

Gde se sve glasa na izborima 2. juna?

Nakon što su poslanici usvojili izmene Zakona o lokalnim izborima, kojim se omogućava spajanje lokalnih i beogradskih izbora za 2. jun, predsednica parlamenta Ana Brnabić ih je zvanično raspisala. Pored Beograda, građani će glasati u još 66 gradova i opština širom zemlje, među kojima su Novi Sad, Valjevo, Zrenjanin, Subotica… Ostaje još da predsednik države formalno potpiše zakon, nakon čega će stranke i zvanično krenuti u kampanju.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić u petak je zvanično raspisala lokalne izbore, koji će se nakon izmena Zakona o lokalnim izborima održati 2. juna zajedno sa beogradskim.

- Pozivam sve političke aktere da vode računa da politika ne treba da bude sredstvo koje razdvaja ljude. Kao predsednica Narodne skupštine insistiraću da ovo telo poštuje i promoviše te vrednosti. Želim svima uspešne izbore - rekla je Brnabić.

Da bi zakon i formalno stupio na snagu potrebno je da ga potpiše predsednik države Aleksandar Vučić, ali i ukoliko to ne uradi postoje pravni mehanizmi da on stupi na snagu.

U svakom slučaju izvesno je da će građani u Beogradu i još 66 gradova i opština glasati 2.juna.

Gde će sve biti izbori?

Osim Beograda, za koji su izbori raspisani još 3. aprila, glasaće se i u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Vršcu, Požarevcu, Užicu i Čačku.

Na birališta će izaći i glasači iz opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

Raspisani su i izbori za 17 beogradskih opština, što je učinio predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Glasaće se u sledećim gradskim opštinama: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin (Beograd).

Podsećamo, opozicija je insistirala na tome da se redovni lokalni izbori održe u isto vreme sa beogradskim izborima, a njihov zahtev je ispunjen 18. aprila kada je predsednica Narodne skupštine saopštila da će ipak raspisati i lokalne izbore 2. juna.

Sa druge strane, šest članica dosadašnje koalicije “Srbija protiv nasilja” odlučile su da izađu na izbore i nastupe pod drugim sloganom Biram borbu”. Novu koaliciju čine Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Novo lice Srbije, Pokret slobodnih građana i Zeleno-levi front.

Učešće na izborima najavio je i pokret “Kreni-promeni”.

U Novom Sadu je kompletna opozicija najavila učešće na izborima, dok u Nišu neće učestvovati SSP, SRCE i Zajedno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati