Život

[ Izvor: Mediji ]

24. 03. 2024. 07:26 73

Nismo zaboravili: Pamtimo bombe na današnji dan 1999.

Na današnji dan pre tačno 25 godina prve NATO bombe pale su na teritoriju tadašnje SR Jugoslavije. Usledila je agresija koja je trajala čak 78 dana, a najveću štetu pretrpela je Srbija. Bombe su pogađale vojne, ali i privredne ciljeve, a neretko i civilne objekte, odnoseći živote nedužnih građana.

Naša zemlja besomučno je bombardovana sve do 10. juna 1999. godine, kada je potpisan sporazum u Kumanovu, koji je predviđao povlačenje srpskih snaga bezbednosti sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Atak Alijanse bio je bez pravnog pokrića, jer nije postojala Rezolucija saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja bi opravdala takvu vojnu akciju.

Napadi su bili vazdušni, a korišćene su razne vrste projektila, uključujući i krstareće rakete, kasetnu municiju, grafitne bombe za uništavanje elektroenergetskog sistema, kao i bombe sa osiromašenim uranijumom.

Nema konačnih podataka o broju žrtava ovog rata, a postoje procene da je poginulo oko 2.500 civila.

Bombardovanje je bio veliki vojni i ekonomski udar za našu zemlju, rušene su fabrike i mostovi, infrastruktura i elektrane.

Ono je izazvalo oštre reakcije širom sveta. Neki su podržali akciju NATO, dok su drugi osudili intervenciju kao kršenje suvereniteta SRJ.

Tokom NATO bombardovanja pamte se herojski podvizi pripadnika Vojske Jugoslavije, na nebu, ali i na kopnu. Pamte se stradali piloti major Zoran Radosavljević i pukovnik Milenko Pavlović, koji su oboreni u neravnopravnoj vazdušnoj bici. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 73

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati