Život

[ Izvor: Mediji ]

30. 01. 2024. 16:26 0

Preporuke za poboljšanje stanja u porodilištima

Udruženje Centar za mame uputilo je 15 preporuka Ministarstvu zdravlja koje, kako se ističe u saopštenju - "napokon treba da reaguje i obezbedi da porodilišta budu mesta gde se rađa život sa radošću, a ne traumom za čitav život".

Nakon decenije ukazivanja na sistemsko zanemarivanje i sve propuste u našim porodilištima dočekali smo da bebe umiru na mestu gde se životi rađaju i to uz najgore moguće ophođenje prema majci koja je izgubila svoju bebu, konstatuje Centar za mame uz pitanje: Šta će se sistemski preduzeti da se ovako nešto više nikada ne ponovi?

Centar za mame navodi da su brojna svedočenja žena koje su iz porodilišta izašle sa traumama i sa ni malo lepim iskustvom, dalekim od onoga kako bi svaka žena trebala da se oseća nakon što rodi bebu i postane majka.

- Nadamo se da je ovaj talas vriska nezadovoljnih majki konačan apel i tražimo hitno preduzmanje konkretnih mera za poboljšanje stanja u našim porodilištima. Naše preporuke bazirane su na deceniji istraživanja, osluškivanja potreba trudnica i majki, tribina i razgovora sa stručnjacima i stručnjakinjama. Preporuke su namenjene Ministarstvu zdravlja koje napokon treba da reaguje i obezbedi da porodilišta budu mesta gde sa rađa život sa radošću, a ne traumom za čitav život - ističe Centar za mame navodeći ukupno 15 stavki.

Centar ističe da ništa od navedenog ne zahteva velika ulaganja, "samo volju i sluh za obezbeđenje optimalnih uslova rađanja u našoj zemlji".

- Mnogo je priče o natalitetu ali ne smemo govoriti o rađanju beba uz potpuno zanemarivanje stanja u našim porodilištima. Zahtevamo da porodilišta budu prijatelji mama - ističe Centar za mame.

Ovo su preporuke:

1. Uvedite obaveznu akreditaciju svih porodilišta u skladu sa Standardima za akreditaciju porodilišta i neonatološku zdravstvenu zaštitu koje propisuje Agencija za Akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.

2. Otvoreno razgovarajte sa osobljem porodilišta i strukovnim udruženjima kako bi čuli i njihovo mišljenje. Moramo da znamo kako se oni osećaju, da li smatraju da su uslovi u kojima rade adektvatni, da li su im potrebne dodatne veštine, da li i kako prate svetske trendove i prakse što se porođaja tiče...

3. Upoznajte svaku trudnicu sa njenim pravima i obezbedite da ta prava svakoj trudnici budu zagarantovana. Bitno je da trudnica da informisan pristanak koji, po preporuci Međunarodnog udruženja ginekologa i opstetričara, čini proces komunikacije i interakcije.

4. Rasteretite tercijalne zdravstvene ustanove kako bi se u svakom porodilištu broj porođaja sveo na optimalan, a fiziološke porođaje vezati za sekundarne zdravstvene centre. Time bi se skinuo ogroman pritisak sa velikih centara gde zaposleni jedva postižu sve što treba, a porodilje se osećaju kao da su na pokretnoj traci.

5. Dozvolite besplatnu pratnju u svim porodilištima i to ne u svrhu obezbeđenja već podrške mamama. Ta podrška treba da bude osoba po izboru porodilje. Ovu preporuku je dala i Svetska zdravstvena organizacija 2018. godine.

6. Vratite babicama njihovu važnu ulogu na porođaju jer babice su najvažnije kod vaginalnog porođaja. Adekvatno edukovane, empatične, iskusne i vešte babice mogu samostalno da vode porođaj čime bi se rasteretili lekari i lekarke koji su nam potrebni u kriznim situacijama.

7. Standardizujte pripremu za porođaj i omogućite održavanje psihofizičkih priprema za porodilje u odabranom porodilištu. Ne sme se dogoditi da porodilja bude odbijena za psihofizičku pripremu zato što u grupi nema mesta. Uvedite pored psihofizičkih priprema za porodilje i psihološka savetovanja na porodičnom nivou.

8. Obezbedite adekvatnu i kontinuiranu edukaciju svih zaposlenih u porodilištu na temu empatije i značaja dobre komunikacije između lekara i pacijenta, kao deo obavezne edukacije za dobijanje licence. Pored brige o zdravstvenom stanju mame i bebe, izuzetno je važna briga o mentalnom zdravlju koje je u porodilištima potpuno zanemareno.

9. Obezbedite psihološku podršku u svim porodilištima u Srbiji. Psihološka podrška potrebna je posebno u situacijama rizičnih porođaja, prevremenih porođaja, smrtnih ishoda na porođaju, kiretaža, pobačaja.

10. Obezbedite žalbeni mehanizam koji će da sprovodi i nadgleda tim koji čine predstavnici Ministarstva zdravlja, zastitnika pacijenata i organizacija na lokalnom nivou. To telo bi se na mesečnon nivou sastajalo, rešavalo slučajeve prijavljenih nepravilnosti i imalo jasne nadležnosti za sankcionisanje.

11. Preduzmite sve potrebne mere da se korupcija u porodilištima iskoreni i da sve trudnice imaju isti pristup i tretman na porođaju. U porodilištu nema mesta za razlike i diskriminacije, za VIP tretmane i slično.

12. Humanizujte porođajne procedure. Mnoge zastarele metode i dalje su redovna praksa u našim porodilištima uključujući klistiranje i brijanje, kontinuirano ležanje na leđima, indukciju i stimulaciju porođaja, vezivanje žena, pritiskanje i naleganje na stomak ženi tokom porođaja, ne davanje hrane i vode trudnici tokom kontrakcija, epiziotomija bez potrebe i slično. 

13. Obezbedite pristojne uslove za rađanje, kontinuiranim ulaganjem u naša porodilišta. Ubeđene smo da pristojan toalet, okrečeni zidovi, grejanje i topla voda nisu veliki izdatak za majke koje donose bebe na svet.

14. Kontinuirano pratite i poboljšavajte rad porodilišta.

15. Obezbeditepristup nezavisnom telu koje će skupljati i pratiti iskustva porodilja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati