Život

[ Izvor: BBC, RTS ]

29. 12. 2023. 14:40 11

HEROINA joj je drugo ime: Marinika Tepić 12. dan štrajkuje glađu

Nosilac liste koalicije "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić već 12. dan štrajkuje glađu kao vid protesta zbog izbornih nepravilnosti na koje ukazuje opozicija.

Marinika Tepić štrajkuje glađu od 18. decembra kada je održan prvi protest nakon izbora. Od 23. decembra prima infuziju zbog zdravstvenog stanja koje je ugroženo.

- Vene su mi krte, pucaju, pa je teško primiti infuziju, ali moja glava i moj duh su u spokoju - rekla je Tepićeva za BBC na srpskom jeziku.

- To je najjača snaga koju imam, uz mladost koja se svako veče okuplja protiv nepravde koja nam je uzela institucije, državu, zakone i sada slobodu - poručuje Tepićeva.

Ni posle 11 dana bez hrane, za Mariniku Tepić definicija izbora 17. decembra nije se promenila.

- Mi smo svedočili epskoj krađi izbora koju su potvrdili svi međunarodni posmatrači rečima da ništa ni slično nisu videli ranije.

U navodima posmatrača stoji da je izbore, pre svega u Beogradu, obeležilo dovoženje glasača iz drugih mesta i susednih država da bi glasali na lokalnim izborima, kupovina, pritisci i iznuđivanje glasova.

- Kada je Aleksandar Vučić video da ga narod ne želi kao pre, on je odlučio da menja narod. Ljudi koji nikad nisu bili u Beogradu, dovedeni su da odlučuju kako će živeti Beograđani, u kakve će škole voditi decu, kako će ulagati u kulturu, kako će se prevoziti - objašnjava Tepić.

Tepićeva je juče izjavila medijima da i dalje ne prihvata da intravenozno prima proteine i hranu.

- Kao neko ko je bio šef najveće opozicione parlamentarne grupe i nosilac najveće opozicione izborne liste, smatrala sam da nemam pravo da se samo kandidujem i budem lice kampanje, već da moram da preuzmem veću odgovornost od svih drugih - tihim glasom objasnila je BBC-iju zašto se odlučila na rigorozan korak.

Mariniki Tepić se kasnije u štrajku glađu pridružilo nekoliko opozicionih političara, ali je njih troje obustavilo štrajk. Danijela Grujić i Janko Veselinović sa liste "Srbija protiv nasilja" juče su zbog pogoršanog zdravstvenog stanja primljeni u bolnicu, a po savetu lekara prekinuli su štrajk glađu. I Željko Veselinović bio je primoran da prekine štrajk glađu zbog zdravstvenih problema.

Pored Marinike Tepić i dalje štrajkuju glađu Jelena Milošević i Branko Miljuš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati