Život

[ Izvor: RTS ]

20. 10. 2023. 09:05 9

Majka Andrije ubijenog u "Ribnikaru“: Muzika je bila njegov život

Kolarčeva zadužbina raspisala je poziv za učešće na memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore "Andrija Čikić“ - u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora tragično nastradalog u maju ove godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Andrijina majka Suzana Čikić kaže za RTS da je njegov san bio da jednog dana svira u Karnegi holu, kao i da će kroz ovu nagradu Andrija živeti. Upravnik Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković poručuje da je cilj takmičenja da se ime Andrije Čikića nikada ne zaboravi.

Andrijina majka Suzana Čikić kaže za RTS da je bio veselo dete.

- Bio je neponovljiv, poseban. Uvek je bio zainteresovan za sve, od najmanjih nogu. Voleo je da istražuje. Sećam se, žena koja ga je čuvala pre nego što smo ga upisali u vrtić je rekla kako se pomalo pribojava te njegove zainteresovanosti, da li će uzeti nešto što ne sme. I onda smo mi objašnjavali kako on sme sve, sem onoga što bi moglo da ga povredi - kaže Suzana.

Ističe da je Andrija voleo da se druži, kao i da je uvek želeo da ima brata ili sestru, ali da ih nažalost nije imao.

- Ali je zbog toga bio posebno osetljiv i brižan prema mlađima. Nekako se uvek zaštitnički prema njima postavljao. Imao je stav u svemu. Osećaj za pravdu. Umeo je da dâ i da primi ljubav. Od te ljubavi koju smo mi u porodici imali, mi sada živimo - ističe Andrijina majka.

„Ljubav prema muzici rodila se baš sa njim“

Andrija je posebnu ljubav gajio prema muzici. Njegova majka kaže da se ta ljubav u njihovoj porodici rodila baš sa njim.

- Mi u porodici svi volimo muziku. Suprug i ja nemamo muzičko obrazovanje, ali ja sam kao devojka svirala klavijature, suprug gitaru. I Andrija je rastao uz muziku. Andrija je slušao muziku još dok sam ga nosila u stomaku. Ja sam volela da se relaksiram uz muziku i sve smo radili zajedno, čak i tada. Često sam stavljala slušalice na stomak i zajedno smo slušali neke kompozicije koje su meni prijale, a videla sam i njemu. Kasnije su ga te kompozicije smirivale i uspavljivale kada se rodio - kaže Andrijina majka.

Ističe da su veoma brzo shvatili da on zaista sluša muziku.

- Sa tri godine je bio u stanju da više puta traži da pustim istu numeru. Vrati, pusti mi još jednom. I onda su prijatelji koji su završili muzičku akademiju rekli: pa on stvarno sluša muziku, obratite pažnju na to - objašnjava Suzana.

"Muzika je bila njegov život, on je živeo muziku“

Roditelji su to prepoznali i Andrija je krenuo u muzičku školu već sa šest godina. Počeo je da svira klavir i tokom obrazovanja osvojio je brojne nagrade, bio je đak generacije osnovne muzičke škole.

- Muzika je bila njegov život. On je živeo muziku stvarno. Ja sam čak pre tragedije pomislila da ga možda mi kao okolina malo vučemo u taj svet muzike zbog talenta koji ima. I onda sam ja u jednom momentu rekla, Andrija, ti znaš da imaš dar, ali ne moraš da se baviš muzikom. Možeš se baviti čime god želiš, ti imaš i neke druge talente. On je rekao, da mama, ali muzika mi je ovde, akademija je ovde, a sve ostalo je malo ispod - ističe Suzana.

Sa šest godina je krenuo u pripremni razred, a na jednom javnom času je majku molio da ga pusti da nakon izvođenja njegovih drugara malo svira.

- I odsvirao je neku pesmicu koju smo mi vežbali kod kuće, tako ga je primetila profesorka i od tada su njih dvoje tim - kaže Suzana.

Peković: Cilj takmičenja da se ime Andrije Čikića nikada ne zaboravi

Nije samo svirao, Andrija je i stvarao i komponovao. Upravnik Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković kaže da je Andrija bio mali renesansni čovek.

- Zaista, sada kada u ovim mesecima nakon te tragedije razmišljamo i sagledavamo čitavu stvar i naravno bavimo se Andrijinim likom sa ciljem da se njegovo ime nikada ne zaboravi, zapravo nam govori sve u prilog tome da je on bio zaista jedan mali renesansni čovek. I u tom smislu je i naša kompozitorka Ana Krstajić, u prvim danima nakon događaja za ovu kompoziciju ‘Emocije’, koja je obišla čitav svet, napravila aranžman za simfonijski i za gudački orkestar - navodi Peković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati