Život

[ Izvor: Telegraf.rs ]

10. 03. 2023. 12:55 1

Preminula monahinja Teodora, igumanija Manastira Gračanica

U Kliničko bolničkom centru u Beogradu, rano jutros je preminula monahinja Teodora, igumanija Manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici, javlja RTS.

Episkop raško-prizrenski Teodosije u subotu, 11. marta, služiće zaupokojenu liturgiju sa početkom u 9 časova, a u nastavku će biti služeno opelo, saopšteno je iz eparhije Raško-prizrenske.

Igumanija Teodora (svetovno Milana) Žarković rođena je 4. maja 1940. godine u selu Raklja kod Aleksandrovca Župskog, u pobožnoj familiji koja je dala devetoro monaha i monahinja. U kući je vaspitavana i učena u duhu Pravoslavlja kao četvrto dete od ukupno šestoro dece.

Od malena je pokazivala naklonost ka duhovnom životu, te u svojoj dvanaestoj godini, uz očev blagoslov, odlazi od kuće u manastir Mrzenica gde je sa ljubavlju i naklonošću primaju starije ruske monahinje. U manastiru Mrzenica ostaje kratko vreme gde, iako još uvek dete, prolazi kroz razna poslušanja. Nedugo zatim prelazi u manastir Rudenica gde se kao iskušenica nalazi i njena sestra od tetke.

Godine 1955. uz blagoslov Patrijarha Germana, tadašnjeg Episkopa žičkog i administratora raško-prizrenskog, zajedno sa sestrom i igumanijom Tatjanom, prelazi u manastir Gračanica.

Nakon četiri godine iskušeništva u manastiru Gračanica biva monašena u čin rase uoči manastirske hramovne slave Velike Gospojine od strane patrijarha Pavla, tadašnjeg Episkopa raško-prizrenskog, gde dobija ime Teodora, a njenja sestra od tetke dobija ime Tavita (današnja igumanija manastira Svetog Nikole Svojnovo).

Monahinja Teodora je uspešno pohađala monašku školu koju je vodio njihov duhovnik, tadašnji Episkop Pavle, u kojoj se izučavao Stari i Novi Zavet, kao i istorija crkve, katihizis, čitanje i prevođenje crkvenoslovenskog, život svetih otaca…

U manastiru Gračanica, monahinja Teodora prolazi kroz sva manastirska poslušanja: kuhinja, bašta, doček i upoznavanje gostiju sa istorijom crkve, briga o starim monahinjama, štrikanje dzempera, izrada i prodaja suvenira. Njenom inicijativom je unapređena manastirska ekonomija: podiže se vinograd, obrađuje se manastirsko imanje, razvija se pčelarstvo… Po upokojenju igumanije Tatjane, obavlja u manastiru i dužnost namesnice. U čin male shime monaši se 1994. godine, a u čin velike shime biva monašena januara 2018. godine. Svojim životom i požrtvovanošću mati Teodora stiče ljubav svih meštana Gračanice i šire.

Episkop raško-prizrenski Teodosije na dan Svetog Georgija 6. maja 2020. godine u manastiru Gračanica dodelio je Teodori čin igumanije.

Igumaniju Teodoru u poznim godinama sustižu mnogobrojne bolesti, ali je to ne sputava da bude u neprekidnoj molitvi Gospodu, Presvetoj Bogorodici i svim svetima koje je danonoćno prizivala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati