Život

[ Izvor: Danas ]

24. 01. 2023. 22:17 1

Ko je pijaniji majka, zemlja ili letva?

Sigurno ste se nekad našli u društvu nekoga ko je pijan kao majka, kao zemlja ili možda letva, a možda ste i vi bili u takvom stanju. Evo kako su ti izrazi nastali. Izraz pijan kao majka i ne stvara mnogo nedoumica za razliku od ova druga dva koja smo pomenuli, ali postoje i neka druga tumačenja porekla ovog izraza koja i nisu tako poznata.

Jedno od zanimljivijih tumačenja je to da ljubitelji alkohola, u narodu poznatiji kao pijanice ili bekrije za sebe vole da misle da su dobri, emotivni tako reći duševni ljudi. Oni su često za svoje drugove sa kojima zajedno uživaju u alkoholu govorili „dobar kao majka“, jer majka, brižna žena koja nas je rodila i odgajila predstavlja simbol dobrote. A pošto su često bili pijani izraz je jednostavno prerastao u „pijan kao majka“. Drugo tumačenje, koje je i najpoznatije, kaže da je izraz nastao u vremenima kada je medicina još uvek bila primitivna a anestezija gotovo nepostojeća.

A kako je porođaj verovatno najbolnije iskustvo kroz koje ljudsko telo može proći, tako su ženama na porođaju često davali jaka alkoholna piće ne bi li im tako ublažili bolove. Na kraju porođaja žene su bile „mrtve pijane“ pa je tako izraz „pijan kao majka“ ušao u naš jezik. Što se izraza „pijan kao zemlja“ tiče njegovo poreklo se malo i preklapa sa izrazom „pijan kao majka“, piše Danas.
Kod starih Slovena je postojao izraz „pijan kao majka zemlja“, i on nije imao nikakve veze sa alkoholom i pijanstvom kao takvim. Kod Slovena je, kao i kod ostalih primitivnih naroda, postojalo verovanje da je zemlja sveopšta majka, praroditeljka celog živog sveta. Da bi ona mogla da obavlja svoju primarnu funkciju reprodukcije, odnosno rađanja, ona mora biti stalno natopljena vlagom i kišom.

Tako pridev „pijan“ u ovom kontekstu nema veze sa alkoholom već znači „vlažan“ ili „natopljen“, a pošto se ovaj izraz jako dugo zadržao u narodu na kraju je došlo do toga da se njime opisuje neko ko je toliko pijan da ne može da stoji na nogama već leži na zemlji. Došli smo i do izraza „pijan kao letva“. Ovaj izraz ima dve primarne priče o poreklu. Jedna kaže da čovek kad se previše napije alkohola postane nepokretan kao jedna obična letva. Po drugoj priči letva kad se napije, odnosno kad se natopi, ona se iskrivi, a isto se tako i čovek iskrivi kad se napije alkohola pa ne može da hoda pravo a ni da razmišlja ispravno.

I na kraju da odgovorimo na pitanje iz naslova ovog teksta. Šta je pijaniije? Pošto je zemlja neuporedivo veća od majke i letve možemo da pretpostavimo da ona može najviše da popije, ali isto tako može najviše i da podnese, tako da ćemo reći da je najviše pijana majka posle porođaja jer njoj najviše i treba da se napije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati