Život

[ Izvor: CRTA ]

18. 11. 2022. 21:39 15

"Evo, vaš sam član": Ispovesti prosvetara koji su tražili posao

Partijsko zapošljavanje i političke ucene prosvetara nose rizike i od zapošljavanja nestručnog kadra i nefunkcionalnog obrazovnog sistema zbog čega su najveće žrtve upravo učenici. Da je situacija dramatična, potvrđuju i ispovesti prosvetara koji su za potrebe istraživanja CRTE govorili o pritiscima sa kojima su se suočavali.

Iako Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja štiti prosvetni sektor od političkih uticaja i stranačkog organizovanja, prosvetari su i te kako izloženi pritiscima. Partijsko zapošljavanje je glavni mehanizam kojim stranke kontrolišu zaposlene.

Istraživanje koje je sprovela CRTA samo je potvrdilo da je bez partijske volje, odnosno kako se to popularno kaže "partijskog biča" nema ni posla - naročito u manjim sredinama.

Iako među učesnicima istraživanja preovladava mišljenje da je gotovo uzaludno nadležnima prijavljivati pritiske na radnom mestu, ipak je čak pet od šest intervjuisanih prosvetnih radnika tužilo svoje škole ili školske rukovodioce.

Tužbe su, međutim, pokretane tek nakon gubitka posla ili rukovodeće pozicije. Indikativno jeste da su svi ti prosvetni radnici skoro celu deceniju trpeli pritiske, ali se nisu usuđivali da to prijave. Kao razlog su posebno istakli strah da se još više ne zamere pretpostavljenima ili kolektivu. Takođe, govorili su o nepoverenju prema nadležnim institucijama - na prvom mestu prema prosvetnoj inspekciji na čiju je korumpiranost i politizovanost više puta ukazivano u razgovorima, ali i prema pravosudnim organima.

Pored toga, neki su opisali svoja traumatična iskustva kada su govorili da im je praktično ovo jedini izlaz.

- I kada sam ja došao u neko ćoše da nemam izlaza drugog, da moram da postanem član da bih možda kojim slučajem dobio posao i to se nije ni dan-danas desilo. Iako je prvi uslov bio da više od pet godina radim u prosveti, taj sam imao, iako su mi sve diplome validne, ni to ne važi. Znači, jedini izlaz mi je bilo ovo. Ja sam iz tog razloga uradio ovo… Morao sam kada sam jednom prilikom išao na razgovor da kažem: "Pa evo i ja sam vaš član, da li bre, ljudi, postoji šansa da i ja dobijem svoje parče hleba? Da li mogu zakonito da radim i da izdržavam svoju porodicu?" - rekao je jedan od prosvetnih radnika u intervjuu.

Oni koji pokažu kooperativnost, osim zadržavanja posla, produžetka ugovora ili zadržavanja pozicije na poslu, i na druge načine "profitiraju". Intervjuisani su navodili primere povišica, podrške u stručnom usavršavanju (odlazak na seminare) i slično.

- Benefiti su ti da, na primer, sredu-četvrtak odem na Zlatibor, nebitno. Ne moram ništa da pišem: "Ja idem, nađi mi nekog da me menja". A znate kad bih ja to mogao ili neki od mojih kolega koji nisu u tom sistemu, pa nikada. Mora da pišu 10 listova opravdanja i ne znam šta da mu se vodi kao bolovanje da bi mogao da ode negde - naveo je jedan od sagovornika u istraživanju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati