Život

Direktno.rs [ Izvor: Blic.rs ]

26. 10. 2022. 17:04 1

Aleksandri je otkriven tumor na mozgu, potrebna joj je pomoć

Aleksandra Dinić je 1995. godište i umesto da joj problemi budu što ne može da se dogovori sa drugaricama gde da otputuju ili koliko joj je ispita ostalo da završi faks, ona se bori sa vrlo agresivnim tumorom na mozgu - i treba joj naša pomoć.

Prve simptome Aleksandra je osetila 2020 godine, u vidu trnjenja ekstremiteta, a nekada čitave polovine tela. Tada je živela jednim sasvim normalnim životom studentkinje prava, brige oko ispita i svih drugih sitnica.

- Naravno da smo odmah odreagovali i po preporuci prijatelja, otišli kod jednog neurologa u privatnoj klinici u Beogradu. Ubrzo zatim načinjeno je i prvo snimanje magnetnom rezonancom, koja je i tada pokazivala promene na mozgu. Međutim zbog veoma atipične slike, ove promene su opisane kao urođene displazije, ispričala je njena sestra Nataša za Žena.rs.

Aleksandra od rođenja ima veliki beleg, hemagiom na površini citave podlaktice. Zbog toga je i ova promena na mozgu opisana prosto kao drugačija prokrvenjost tkiva, kao i njen beleg na ruci po kome je bila prepoznatljiva.
- Odahnuli smo i njene simptome smo pripisali uobičajenoj anksioznosti zbog ispita i obaveza. Puštena je kući sa terapijom magnezijuma i još nekih vitamina, bez obaveze dodatnih i kontrolnih pregleda.

Ubrzo zatim je krenula i korona, izolacija, a Aleksandra se saživela sa osežajem trnjenja koji se povremeno vraćao. To je već tada bio tumor koji se u njenom slučaju kao podmukli neprijatelj pritajio pre napada. Prvi ozbiljniji napad se desio početkom 2022 godine, kada su krenule umerene glavobolje, koje u kasnijim mesecima nisu mogli da umire ni najjači analgetici.

U maju mesecu 2022. Aleksandru su poslali na hitan magnet, gde je ustanovljen veliki edem mozga i hitno je hospitalizovana u bolnici u Sremskoj Mitrovici. Posle par dana, prebacili su je na Klinički centar Srbije, gde su urađeni dodatni pregledi magnetnom rezonancom, skenerom, analize krvi, gde i dalje nije bilo jasno odakle potiče upala mozga i zašto se ne povlači pod antiedematoznom terapijom.

- Sve kod Aleksandrinog slučaja je bilo veoma atipično. U junu mesecu je imala operaciju gde joj je uzet samo uzorak mozdanog tkiva za patohistološku analizu. Lekari su nam saopšptili da ono što su videli kada su vršili operaciju ne sluti na dobro. Posle par nedelja dobili smo patohistološki nalaz gde je dijagnostikovan visokogradni difuzni gliom, najverovatnije pedijatrijskog tipa, ali zbog nedostatka genetskih analiza u Srbiji nije bilo moguće sa sigurnošću potvrditi dijagnozu, kaže njena sestra Nataša.

Posle toga Aleksandra se ponovo vratila u bolnicu u Sremsku Mitrovicu, a nakon skoro dva meseca po bolnicama Aleksandra se vratila kući.
- Moram reći da je Aleksandra sve to junački podnela, da je zaplakala samo jednom za sve to vreme i pored svih bolova i neizvesnosti, a ko poznaje Aleksandru, neće se uopšte iznenaditi da heroina svoju borbu bori sa osmehom na licu, kaže naša sagovornica.

Posle par nedelja kuci Aleksandra odlazi na zračenje u Sremsku Kamenicu, gde je zračena dve nedelje. I to je podnela kao pravi heroj, iako nije bilo lako.

- Nakon toga Aleksandra se vraca kući, a mi šaljemo uzorak tumorskog tkiva na genetsku analizu u Zagreb, kako bi se saznali tačnu dijagnozu.

Po povratku kući ona se svojski potrudila da se vrati koliko toliko normalnom životu, koliko joj je to njeno stanje dozvoljavalo.

- Sebi je zadavala i i dalje zadaje male zadatke, koji su za nju sada veliki. Da prošeta svog psa Marlija oko zgrade, da dostigne barem 1000 koraka dnevno, da pročita par stranica svojih omiljenih knjiga, da ispuni svojih 20 minuta dnevno učenja jezika preko aplikacije, da uradi vežbe istezanja itd.

Aleksandra ili Jaca, kako je svi bliznji zovemo, je odvek bila prepoznatljiva po svom originalnom smislu za humor i dovitljivosti, zbog čega je uvek bila omiljena i obožavana u društvu.Loše vesti stižu iz Zagreba

Pre par nedelja porodica je dobila razočaravajucu vest iz Zagreba. Genetska analiza je pokazala da se radi o veoma agrasivnom tumoru mozga, Glioblastomu WHO, gradus IV.

- Počeli smo momentalno da tražimo rešenje svuda po svetu, iz svih mogućih izvora. Saznali smo da su Japanci prošle godine patentirali lek koji daje nadu za obolele od Gioblastoma, hitno smo kontaktirali našu ambasadu u Tokiju i poslali medicinsku dokumentaciju. Medjutim još uvek nemamo odgovor od Univerzitetske bolnice u Tokiju, I ne znamo ni da li će Alekandra biti kandidat za lecenje u Japanu. Još uvek se nadamo pozitivnom odgovoru, kaže Nataša.

U međuvremenu morali su da nadju drugo rešenje, jer je u borbi sa ovom opakom bolešću svaki dan važan. Dobili su informaciju da je u Nemačkoj moguće izraditi vakcine od njenog tumorskog tkiva koje su u stanju da suzbiju, čak i da unište tumor.

Kako je u pitanju veoma ozbiljna suma, porodica je bila prinuđena da preko fondacije Budi Human aplicira za humanitarno prikupljanje novčanih sredstava za Aleksandrino lečenje.

- Aleksandrino stanje je trenutno stabilno, mada svakodnevno ima problema sa glavoboljama, sa umorom i kratkoročnim pamćenjem. Pored svih tih tegoba, Aleksandra je izuzetno jaka duhom i ima velike planove za budućnost, a na nama ostaje da joj pomognemo u borbi za život!

Upiši 1360 i pošalji SMS na 3030
Uplatom na dinarski račun: 160-6000001468223-53
Uplatom na devizni račun: 160-6000001468323-44
IBAN: RS35160600000146832344
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati