Život

[ Izvor: RTS ]

12. 10. 2022. 15:48 4

Nema nogu, ostala bez majke i oca, potrebna joj je naša pomoć

Zorica Vučković, tridesetdvogodišnja devojka iz sela Drajinca nedaleko od Svrljiga, živi sama u nehumanim uslovima u trošnoj kući staroj više od 80 godina. Leva noga joj je u detinjstvu amputirana zbog infekcije posle povrede, a odstranjeno joj je i jedno plućno krilo zahvaćeno karcinomom. Nije sposobna za rad i izdržava se od socijalne pomoći i milostinje drugih.

Zorica se teško kreće uz pomoć štaka i proteze, ali joj je lice uvek ozareno osmehom, uprkos svim teškoćama koje je prate od najranijeg detinjstva.

- Od tri i po godine sam ostala bez majke, pa sam posle, 2002. razbolela se, ostala sam u trinaest godina bez noge, pa posle tri godine sam se razbolela od pluća. Do 2007. je trajalo lečenje, pa sam u dvadeset petoj godini izgubila oca. Završila sam četiri razreda pa sam se posle razbolela i nisam više nastavila školu - navodi Zorica Vučković.

Pre 9 godina Zorici i njenom ocu u humanitarnoj akciji uz pomoć opštine sagrađena je nova kuća. Ipak, Zorica ne živi u njoj jer se, kako kaže, odmah po izgradnji pojavila vlaga, pa se zbog toga vratila u staru kuću.

- Ova kuća, nema veze što nije sređena i što su takvi uslovi, prija mi za pluća - kaže Zorica.
Zorica je korisnik novčane pomoći Centra za socijalni rad u Svrljigu i ta primanja od dvadesetak hiljada dinara mesečno su joj jedini izvor prihoda.

- Mi smo svesni problema sa kojima se Zorica suočava, konkretno sa tom vlagom u kući i evo, ovo je apel svim ljudima dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu da se obrate opštini Svrljig, a mi ćemo zajedno sa njima učestvovati i rešiti taj problem - navodi Miroslav Marković, predsednik opštine Svrljig.

Zorica, iako sama bolesna i teško pokretljiva, redovno obilazi prvu komšinicu, 92-godišnju baku Stanislavku.

- Ona mi kupi nešto što ja ne mogu, drugog nemam - kaže Stanislavka Gligorijeviić, iz Drajinca.

Žarko želi ova bolesna devojka, a ne može sama da popravi svoju kuću. Ipak, nada da će sve biti u redu je ne napušta. Težinu svoje muke lakše podnosi okružena najvernijim prijateljima, psom i mačkama sa kojima nesebično deli sve što ima.

Račun za uplatu pomoći: Zorica Vučković, Banka Poštanska Štedionica 200 122235602 67

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati