Život

[ Izvor: SOinfo.org ]

15. 07. 2022. 12:27 5

Motociklom u pohod ka najsevernijoj tački

Nenad Staničkov, koji je pre pet dana, zajedno sa Sašom Ilićem iz Niša, krenuo na put dug 12.000 kilometara do Nord kapa u Norveškoj i nazad, od početka ove sedmice vozi samostalno. Kako je rekao, njegov saputnik nije bio dovoljno spreman za ovaj izazov.

- Saša je odustao u Poljskoj kod Vroclava. Putevi su nam se razišli jer nam se nisu poklopile strategije i filozofije putovanja - raportirao je Staničkov. Naveo je i da je njegov doskorašnji saputnik, ubrzao odluku, nakon neprijatnog udara i problema sa točkom i gumom. Prema poslednjim informacijama Ilić će svoje putovanje nastaviti ka Berlinu.

- Da li ćemo se tamo sresti još uvek ne znam, ali verujem da će mi Saša javljati kako napreduje na svojoj deonici - kaže profesor veterine u somborskoj SPPŠ.

Staničkov je sinoć doputovao do Kaunas. Prevezao je deonicu od oko 230 kilometara, a celim putem, do grada na jugu Litvanije, pratila ga je kiša. - Nije bilo mesta u dosadašnjem smeštaju pa sam odlučio, bez obzira na vremenske prilike, da krenem ka narednoj stanici. Oprema za kišu je izdržala i to je najbitnije - preneo je Nenad portalu SOinfo.org po dolasku u Kaunas.

On je posebno istakao dva vredna susreta u dosadašnjem toku avanture. Kako je naveo, u pograničnom pojasu, nedaleko od Ostrave, upoznao je poljskog državljanina, motoristu Tomaša. - Bio je oduševljen mojim poduhvatim i pozvao me je da budem njegov gost u porodičnoj kući. Tom prilikom, za večeru, poslužen je „gulaš od ćurke” tradicionalno jelo u tim krajevima. Dogovorili smo se da će po povratku sa putovanja on biti moj gost - predočio je Staničkov.

Sutradan, nekoliko stotina kilometara severnije u poljskom mestu Grajevo, motociklista iz Stapara se sreo i sa starim poznanikom Igorom Kukecom, koji se upravo vraća sa Nord kapa. Razmenili su utiske sa putovanja i nastavili svako u svom smeru.

- Rasterećen sam. Imam dovoljno vremena da uspešno završim ovaj izazov. Do kraja nedelje ću, očekujem, uz obilazak znamenitosti poput Brda krstova u okolini Rige, proći rutu kroz bivše sovjetske republike (Litvaniju, Letoniju i Estoniju) i kročiti na Skandinavsko poluostrvo - uveren je Staničkov koji je do sada prevalio više od dve hiljade kilometara. Kako kaže, maksimalno dnevno putovanje iznosilo je nepunih 700 kilometara, a jedan deo vožnje se odvijao po mraku. Istakao je da vožnju noću, posebno po magistralnim putevima, treba izbegavati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati