Život

Milan Zarić

07. 07. 2022. 20:31 11

Originalno i van šablona: Traktorom na proslavu male mature (FOTO I VIDEO)

Duhovito. Domišljato. Originalno. Van svih šablona. Tako je izgledala proslava male mature kragujevačkih đaka iz Osnovne škole "Stanislav Sremčević". Na površinu je isplivala genijalnost učenika, ali i njihovog razrednog starešine Željka Bojovića, pa su ispred hotela otišli traktorom i prikolicom. Kako nastavnik kaže za Direktno.rs, ovim gestom je želeo da pošalje poruku - koliko su deca zapravo kreativna i nadarena, samo što to nisu mogla u dovoljnoj meri da pokažu.

Željko Bojović za naš portal ističe da se takva generacija dugo nije desila Kragujevcu, a da će dosta vode proći dok ne stasa još jedna takva. Jer, za divljenje je podatak da su od 24 učenika svi bili odlični, da u odeljenju ima 11 "vukovaca", da su pojadinci osvajali nagrade na takmičenjima...

Ali, su imali i problem - nisu mogli da izađu iz šablona, smatrajući da mogu mnogo više da pruže i van nastavnog programa. Samo, to je retko ko prepoznao.

Svedoče tome u prilog i reči njihovog razrednog starešine, koji je posle par meseci u petom razredu shvatio o kakvoj je deci reč. Zbog toga je odlučio da im organizuje nesvakidašnju proslavu mature, o kojoj priča Kragujevac. A uskoro će i cela Srbija.

- Znate, ima tu jedna dublja stvar... To je odeljenje koje ima 24 đaka i svi su odlični. Ja sam bio malo razočaran što oni godinama prikazuju kvalitet i da se niko ne zainteresuje, da ih iskoristi u pravom smeru, kako bi bila ta deca u centru pažnje. Sve se tokom školovanja svodilo na to da ih pritisnemo, da više rade. Njihov potencijal nije iskorišćen ni sa par promila u odnosu na ono što su mogli da pokažu - kaže za Direktno.rs Željko Bojović, nastavnik tehnike i tehnologije u pomenutoj kragujevačkoj školi i razredni odeljenju 8/1.

Kako ističe, sama deca su pokušala da skrenu pažnju da mogu mnogo više.

- Sami su izražavali revolt, jer su shvatili da su samo ganjani kroz sistem, da moraju da uče po nastavnom planu i da ne mogu da se bave drugim stvarima. Niko im nije prišao sa te strane, a mogao je da iskoristi njihov potencijal. Ta njihova genijalnost traje od petog razreda. Evo, u odeljenju imamo 11 vukovaca, na prijemnom niko nije imao manje od 17 bodova, a republički prosek je 12. Eto, i tu su bili ispred ostalih - rekao je Bojović i nastavio:

- Meni je bilo krivo što su neiskorišćeni, a duhoviti su i kreativni. Nešto me tištalo. Rekao sam im da ćemo da se dogovorimo da na proslavi male mature budemo originalni i drugačiji, da to što imaju u sebi ispolje. Rekao sam im da sam spreman nešto da organizujem, ali da je potrebno i da oni učestvuju. Odmah su se složili.

I dođosmo tako do traktora i prikolice na proslavi mature...

- Organizovao sam preko nekih svojih poznanika traktor, a najveći mi je problem bio da nađem vozača, jer je sve bilo sramota (smeh). Ali, nije sramota biti seljak, sramota je biti malograđanin. Imali smo traktor i prikolicu, u koju su bile poslagane gajbice, na koje su oni seli tokom vožnje. Zahvalnost dugujem Milošu Mladenoviću koji nam je pozajmio prevozno sredstvo, ali pilotu Žući, jer niko drugi nije hteo da vozi - rekao je kragujevački nastavnik, istaknuvši šta je želeo da postigne.- Meni je pala ova ideja na pamet jer sam želeo da deci stavim do znanja da ako neko nije video njihov potencijal, neka ih vidi sad i neka budu u centru pažnje.

Ističe Bojović da četvrt veka ovakvo odeljenje nije viđeno.

- Odeljenje je godinama, praktično od petog razreda tako uspešno. Bivši ministar Mladen Šarčević je imao informaciju o kakvoj se deci radi, ali jednostavno nije stigao nikakav signal da njihov potencijal može da se iskoristi. Nismo za 25 godina imali takvo odeljenje, istina ranije su i kriterijumi bili drugačiji. Ovde se spakovao takav splet okolnosti, da su deca iz pristojnih porodica, koji su ulagali u decu, da je logistika bila dobra.

Navodi da je odmah shvatio sa "kim ima posla".

- Posle tri meseca u petom razredu sam uvideo da imam posla sa ozbiljno posebnom decom. Postavio sam sebi zadatak da oni sami postave hijerarhiju u odeljenju, da budu opušteni, mislim da sam u tome uspeo. To su jedine stvari gde sam mogao da im pomognem, sve ostalo su imali - rekao je on i dodao:

- Iskreno, mislim da nikome nije odgovarao da se pojave u javnosti kao ekstremno jako odeljenje, pre svega zbog privatnih škola, jer bi se onda postavljalo pitanje kako je moguće da budu tako dobri. Ja tvrdim da je ova generacija "incident", nešto kao što su Novak Đoković i Ivana Španović. Razlika je samo što su oni ekipa, a iza njih stoje samo roditelji i, eto, ja sam se tu našao. Srećan sam što sam imao takvo odeljenje, koje je ozbiljno posebno i koje ima jako izraženu empatiju.

Reakcije na dolazak traktorom u centar Kragujevca su bile samo pozitivne...

- Reakcije? Ma, svuda smo dobijali aplauze. Ljudi su kolima stajali iza nas, nisu hteli da nas pretiču, trubili su nam, pozdravljali nas. Ovime sam deci hteo da stavim do znanja da budu originalni, duhoviti, pametni i da ako ih sredina ne prepoznaje, da moraju da se istaknu i sami izbore za pažnju - istakao je na kraju razgovora za Direktno.rs Željko Bojović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati