Život

[ Izvor: Facebook "Niste znali"/Luftika.rs ]

09. 07. 2022. 15:37 21

Borio se u 3 rata za Srbiju, umro zaboravljen i gladan

Postoje ljudi koji su sve dali za ovu zemlju, a zauzvrat su dobili zaborav, bedu i nemaštinu. Eventualno ih se setimo posle njihove smrti i onda ih slavimo kao heroje, umesto da su takav tretman i poštovanje, koje nesumnjivo zaslužuju, dobili za života.

Jedan od njih je i Budimir Davidović, koji se borio čak u tri rata za Srbiju – oba balkanska i Prvom svetskom ratu, a u starosti nije, onako osakaćen, imao ni za koricu hleba. Iz bogate ratničke karijere posebno se ističe priča iz Velikog rata, jednog od najpogibeljnijih u istoriji čovečanstva.

Naime, jedan Bugarin bacio je na njega dve bombe. Jednu je Budimir odgurnuo nogom, a drugu uhvatio rukom, te je pokušao da je vrati Bugarinu, međutim bomba je eksplodirala i raznela mu ruku do ramena! Budimir nije hteo živ da se preda, pa je počeo da beži u pravcu naših rovova, ali se upleo u zaštitnu bodljikavu žicu. Nadljudskom snagom iskobeljao se iz žice, pocepanog odela i kože. Ruka mu je visila na koži koja je držala da ne otpadne. Okrenuo se i video 2 bugarska vojnika – levom, preostalom rukom izvukao je poslednju bombu, zubima istrgao osigurač i bacio je iza sebe! Oslobodio se Bugara, ali i dalje nije mogao da vidi prolaz u bodljikavoj žici, pa se poslednjim atomima snage zatrčao i skočio na metar visoku žicu.

Ostao je bez svesti, a kada se probudio bio je go, sav u krvi i bez ruke: lekar je iz njegovog tela izvukao 74 gelera od bombi!

"Šta ću više da živim", mislio je tada. "Nikada više neću vredeti ni sebi ni drugima. Šta ću biti? Bogalj i prosjak za kojim će trčati deca po selu…" Regent Aleksandar skinuo je sa grudi Karađorđevu zvezdu sa mačevima i lično je predao Budimiru: imao ih je dve, Legiju časti, Belog orla sa mačevima, Obilićevu medalju za hrabrost i Albansku spomenicu.
Nakon oslobođenja Budimira je snašla sudbina mnogih njegovih saboraca. Bio je prisiljen da radi jednoruk u nadnici, živeo je od sažaljenja drugih. Imao je težak život. Posebno je potresno pismo koje je uputio predsedniku vlade: „Molim vas da mi se dodeli nešto pomoći pošto nemam nikakvih drugih prihoda, star sam i sakat, umirem od gladi na čačanskoj kaldrmi sa ženom i dvoje sitne dece.“

Umro je u Čačku, 1980. godine, u devetesetoj godini života.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati