Život

Direktno.rs

10. 05. 2022. 13:26 0

Nikola se bori kao lav, potrebna mu je i naša pomoć

Započeti studije, učiti i brinuti o petočlanoj porodici sa troje dece, od kojih jedno od rođenja ima hipoplaziju (nerazvijenost malog mozga), pravi je poduhvat, jer morate biti spremni na sve. Ipak, Ivana se odvažila da svom rasporedu prenatrpanom obavezama doda još aktivnosti i to - u vidu studija fizioterapije i logopedije, kako bi još više pomogla svom sinu.

- Pre osam i po godina saznali smo najradosniju vest, da ćemo po prvi put postati roditelji. Bili smo veoma srećni, ali takođe i pod velikim strepnjama i brigama, jer je tada moja baka, koja mi je bila kao majka, doživela moždani udar i ostala nepokretna. Iako smo želeli da joj što više pomognemo, ubrzo je preminula, a tu je bio i deka koji neposredno nakon bakine smrti, koju sam ja jako teško podnela, pao u krevet. Nevolje su se nizale jedna za drugom i, kao posledica mnogih stresova, naš Nikola je na svet stigao prerano, u 29. nedelji trudnoće - priča Ivana.

Procenjeno je da je Nikola poslednjih mesec dana u maminom stomaku ostao bez plodove vode, te je njegov stepen razvoja u potpunosti odgovarao 25. nedelji trudnoće. Ivana je imala velike tegobe, ali lekari, nažalost, nisu na vreme prepoznali problem i dečak se rađa ekstremno nezreo, sa 880 grama, da bi i kalirao na 740 grama. Dobio je vrlo nisku ocenu, reanimacije su usledile odmah po rođenju, a potom i inkubator i kiseonik.

- Rodio se uoči velikog svetitelja Svetog Nikole, koji je, između ostalog, i zaštitnik dece, te sam verovanja da mu je on i pomogao. Moj Nikola je veliki borac i moj životni učitelj. Od samog početka je kasnio za vršnjacima, ali nas to tada nije zabrinjavalo, jer smo dobili stručno objašnjenje da se to za prevremeno rođenu decu toleriše do druge godine. Nakon skoro četiri meseca, napuštamo odeljenje neonatologije u Dečijoj bolnici, sa četrnaest dijagnoza koje su pripisali prevremenom rođenju - nastavlja svoju priču ova hrabra majka.

Zvanična dijagnoza je glasila: Dandy Walker varijanta (hipoplazija - nerazvijenost malog mozga), koja se javlja kod jednog od 30.000 rođene dece.

U narednom periodu, njihov prvenac dobija i dijagnozu epilepsije, te je iza ove novosadske porodice mnogo rada, truda i neprospavanih noći. Kažu da je mnogo napredovao od onog bebca koji nije mogao ni sopstvenu glavicu da drži. Ovaj mio i topao dečak danas hoda samostalno, brz je, ali ima poteškoća sa učenjem, pažnjom, hiperaktivnošću, izražavanjem emocija. U potpunosti je neverbalan, ne priča ništa, ali ga roditelji i pored toga uglavnom razumeju.

- Odlučila sam da upišem studije fizioterapije. Motiv mi je bio da se osposobim da što više pomognem Nikoli, jer mu je fizioterapija mnogo pomogla tokom ranog perioda, a i dan danas mu znači.

Hajde da pomognemo Ivani i Nikoli i uz Božiju pomoć ovaj mali, a tako veliki dečak izgovori reči poput "mama" i "tata"...

Uplatom na dinarski račun: 165-7010855807-48, Addiko banka
Uplatom na devizni račun: IBAN RS351657010855831-73
Uplatom preko pejpal platforme: paypal.me/pokrenizivotsrb
Svrha uplate: "Nikola Malić"

Omogućeno je i onlajn doniranje preko kartice na veb sajtu.
E-doniraj: www.pokrenizivot.com/donacija

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati