Život

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

17. 04. 2022. 12:30 20

Da se ne zaboravi: Milica Rakić bi danas imala 26 godina

Život trogodišnje Milice Rakić prekinut je 17. aprila 1999. Ubijena je u kupatilu na noši dok se spremala za spavanje. Geler NATO projektila ubio ju je na noši. Danas bi imala 26 godina. Ona i još 78 ubijenih mališana simbol su stradanja u NATO bombardovanju.

Na dan pogibije nacrtala je cvetiće i crtež zalepila na zid. Te večeri oglasila se vazdušna opasnost nad Beogradom. NATO avioni su ponovo stizali da seju smrt.

Bilo je kasno veče, 21.45 sati. Milica je bila u kupatilu, na noši, dok je mama Dušica u sobi spremala krevetić za spavanje. Vrata kupatila su bila otvorena.

- U daljini su odjekivale NATO bombe. Plašila se moja devojčica. 'Mama, požuri. Dođi da me čuvaš', rekla mi je Milica, a onda, prasak - ispričala je ranije majka Dušica.

Začula se detonacija, lomnjava stakla i kupatilskih pločica, fasade, a Miličin tata Žarko je zatekao dete bez svesti. Svuda oko nje bila je krv. Probao je da je spase. Uzeo ju je u naručje, sjurio se niz stepenice, pa u automobil, odvezavši je do Zemunske bolnice. Dežurni lekari su je primili.

Rupe od gelera na fasadi zgrade i danas su vidljive. Roditelji ih ne diraju, tamo stoje kao nemi podsetnik na ovaj zločin.

- Želeo sam da tužim NATO zbog ubistva moje Milice, ali mi je tadašnji ministar spoljnih poslova to zabranio. Izlazimo svakog 17. aprila na groblje da obiđemo naše dete i potom nastavljamo da živimo. Koliko-toliko normalno - rekao je Miličin otac ranije.

Lik trogodišnje tragično nastradale Milice Rakić nalazi se i na freskama u tri manastira. Jedan od njih je izvan granica Srbije, čak u Trebinju u manastiru Tvrdoš. Preostala dva su manastir Tresije na Kosmaju i u manastiru Vevedenja Presvete Bogorodice na Senjaku.

Za Milicom su ostali roditelji, stariji brat i mlađa sestra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati