Život

S. M.

16. 01. 2022. 20:18 13

Doktorka čiji je sin umro u bolnici moli da počne suđenje

Zorica Breberina iz Kruševca već sedam godina čeka da počne suđenje po njenoj tužbi za nesavesno lečenje protiv više lekara i jedne medicinske sestre beogradskog Odeljenja za emboliju, koje je pri Klinici za pulmologiju. Zorica ih je tužila jer je njen sin Filip (25) preminuo na Klinici za urgentnu hirurgiju 4. januara 2014. godine nakon što je skoro mesec dana proveo po raznim odeljenjima. Filip je živeo i radio u Beogradu, a tragedija ove porodice počinje u maju 2013. godine. Najstrašnije u svemu je to što još uvek nije zakazan termin za glavnu raspravu.

- Molim i kumim, obijam sva vrata, za ovih sedam godina i pravo sam izučila. Samo tražim da počne suđenje, ništa više. Neka se i dokaže da nisam u pravu, ali neka počne suđenje. Zbog svog sina i sve ostale dece, kojima je potrebno lečenje i prava dijagnoza ja ne mogu i neću da stanem - kaže Zorica, koja je rešila da ode u Prvi osnovni sud u Beogradu i ispred kancelarije sudije kod koje je predmet sedne i ne pomeri se dok joj neko ne odgovori na pitanje koje godinama postavlja: "Kada će da počne suđenje?"

Slučaj njenog sina dugo je stajao u tužilaštvu, a onda kada je konačno podignuta optužnica, dobila ga je sudija Zorica Avramović, koja je poznata po tome što je oslobodila sina Željka Mitrovića za saobraćajnu nesreću u kojoj je nedužna devojka stradala. U međuvremenu, kada je sudija Avramović prešla u Viši sud, slučaj je u februaru 2021. preuzela sudija Dušica Ristić. On je odbila predmet, ali je Apelacija ponovo vratila na suđenje, ali još nije zakazano ročište.

- Mislili su da ću da izgubim strpljenje, ali se to ne može desiti. Pisala sam i sudiji, predsedniku suda i neću da odustanem - dodaje naša sagovornica, koja je i sama lekar i živi i radi u Kruševcu.

U slučaju je, tvrdi Zorica, sve sumnjivo, posebno to što predmet godinama stoji u fioci, a skandalozno je što se obdukcijski nalaz i otpusna lista koja je dobijena nakon Filipove smrti ne slažu u dijagnozama. U nalazu Zavoda za sudsku medicinu iz Niša navodi se da je uzrok smrti upala pluća koja je prouzrokovana zloćudnim tumorom koji je nastao na plućima, a u otpusnoj listi se nigde ne navodi da je dijagnostifikovan tumor.

- I pored svih intervencija koje su mu rađene poslednjih mesec dana, svih ispitivanja, nisu primetili tumor. Skener je rađen ja mislim sedam puta za četrdeset dana. Sve to što su radili, samo je još više otežalo stanje u kojem je bio - očajna je Zorica.

Ona se priseća da su tegobe u vidu gušenja krenule maja meseca, da je sve do oktobra bio na silnim pregledima, ali da su ga svi vraćali i govorili da mu nije ništa. Čak su ga slali zbog napada panike u psihijatrijsku ustanovu "Laza Lazarević". Stanje se naglo pogoršalo u oktobru 2013. godine kada je tokom noći prijatelj dovezao Filipa iz Beograda kući u Kruševac. Ujutro su uradili ultrazvuk abdomena i radiolog je video tečnost između pluća i plućne maramice, te rekao da hitno ode kod lekara u Beograd.


- Upućen je na kardiologiju, ali lekar nije hteo da ga primi. U međuvremenu, krajem novembra mu je zakazan magnet glave i to je učinio neurolog, a ne pulmolozi i svi ostali koji su ga lečili. Tada je snimak pokazao magnetnu promenu na mozgu veličine 4 milimetara, ali kada su ga pregledali na onkologiji, rečeno je da nije maligna promena. Tačno 3. decembra je konačno primljen na kardiologiji zbog tečnosti između pluća i plućne maramice i više nije izašao iz bolnice. Prebacivali su ga iz jednog odeljenja u drugo - priseća se Zorica patnji njenog sina i muka koje su imali.
Kada je preminuo, ona je u polusvesnom stanju rekla da ne žele obdukciju, ali je kasnije platila da se ona uradi. Nalaz je bio potpuno drugačiji od svega od čega su ga lečili u tih mesec dana, a malignu promena na plućima niko nije primetio tokom lečenja.

- Ja bih mogla da vam pričam čitav dan, za sve što tvrdim imam neoborive dokaze. Ipak, sud očito ne zanima istina i niko ne želi da ovaj slučaj dobije sudski epilog. Ja neću odustati i ne postoji nešto što me može naterati da zaboravim. Ako se dokaže da nisam u pravu, prihvatiću istinu, ali neću stati dok ne dođem do nje - završava Zorica, koju strašna tragedija i sudbina ne mogu da pokolebaju da istraje do kraja.

U Prvom sudu u Beogradu kažu da ne postoje informacije o ovom slučaju, te nisu u mogućnosti da odgovore na naše pitanje zašto se toliko odlaže suđenje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati