Život

Direktno.rs

03. 12. 2021. 06:00 2

Rođen bez nogu, zlostavljen, ali nije odustao od snova!

Amerikanac Zion Klark je najbolji primer da od svojih snova nikada ne treba odustajati i pored svih izazova i problema koje vam život donese, a njegova priča je zaista neverovatna. Zion Klark je čovek o kojem u poslednje vreme bruji sportska, ali i svetska javnost zbog nezapamćenih stvari koje je uspeo da ostvari u životu i pored ogromnog nedostatka koji ima.

Naime, ovaj Amerikanac rođen je bez obe noge jer boluje od retkog sindroma kaudalne regresije što znači da je rođen bez donjeg dela tela. Njegova biološka majka ga je odmah napustila po rođenju nakon što je shvatila kakav sindrom ima, a zatim je Zion 17 godina "lutao" po raznim domovima za nezbrinutu decu gde su mnogi ismejavali njegov fizički izgled.

On je priznao da je često bio i zlostavljan od strane druge dece u domovima kojima je boravio, te da ga je to učinilo dosta agresivnim zbog čega je i sam pravio probleme tokom odrastanja.

- Nemam šta da skrivam, bio sam problematičan kao dete i dosta toga sam prošao. Prvih 17 godina sam proveo u raznim domovima za nezbrinutu decu, ali me to nije zaustavilo da postignem nešto. U osnovnoj školi sam počeo da se bavim rvanjem, ali sam taj sport ozbiljno shvatio tek u srednjoj školi i posvetio sam mu se maksimalno - rekao je Klark.

Njegov život promenio se kada je upoznao ženu koja ga je usvojila i prema njemu se ponašala kao majka. Nikada nije odustajala od njega i pružila mu je sve ono što nije imao.
Ona je bila poslednja žena koja ga je usvojila dok je to legalno bilo još moguće jer je ubrzo nakon toga postao punoletan.

- Cela porodica me neverovatno prihvatila i imao sam prvi put u životu takvu podršku. Dolazili su na moje mečeve i bodrili me što je za mene bilo neverovatno i potpuno nešto novo. Nisam nikada imao nekog člana porodice, a onda su oni promenili moj život - kaže Klark i dodaje.

- Moja mama je jednog dana došla posle treninga i rekla mi: 'Volim te, na neki svoj način sam te rodila. Moje ćerke i sestre te vole. Želiš li biti deo moje porodice?'. Nikada nisam imao porodicu i takav osećaj. Pitala me želim li biti njen sin, a ja sam odmah rekao: 'Mama' i tako je počeo sve".

O Klarku je i Netflix snimio sjajan dokumentarac jer je njegova neverovatna priča prava inspiracija i pokazatelj da u životu nikada ne treba odustajati. Na kraju je on imao podršku za sve one koji su ga zlostavljali dok je odrastao.

- Šta bih im danas rekao? Rekao bih im 'hvala' jer sam zbog toga postao jači i shvatio da me ništa ne može slomiti. Ovu poruku šaljem svim klincima koji misle da su beskorisni zbog nekog hendikepa - zaključio je Klark.

On je pored rvanja danas i motivator i glumac, a glavna želja mu je da predstavlja Sjedinjene Američke Države na Paraolimpijskim igrama. Pokrenuo je i fondaciju koja pomaže domovima za nezbrinutu decu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati