Život

S. M.

31. 10. 2021. 11:00 2

Tanjina životna priča izaziva tugu do neba (FOTO)

Tanju Dimitrijević (46) iz Leskovca čitavog života šibali su vetrovi, a kraja očito da nema. Maćeha ju je, nakon smrti Tanjinog oca, isterala iz kuće, udala se za čoveka koji ju je 14 godina maltretirao, razvela se od njega, a kako nije imala mogućnost da povede i decu, ostala su kod muža. On je sve prokockao i popio, te su deca završila u hraniteljske porodice. Sada Tanja ima kancer na materici koji je metastazirao i ne može da se operiše, a nema ni krov nad glavom.

Sagradila je ova žena kolibu od dasaka, i to onih para koje je primala kao i svaki penzioner kao pomoć države, na imanju svog pokojnog oca u selu Donja Stopanja i sada tamo spava. Kaže da je ranije radila i u hladnjači i gde stigne, ali sada je bolesna i ne može više.

- Treba da idem na konzilijum, ali nemam gde da se okupam i sramota me je, jer se osećam - kaže nesrećna žena i dodaje da joj je jedina pomoć brat od strica koji pomaže koliko može.


Njena sudbina, teška i potresna i dalje joj ne da mira. Ide zima, a koliba koju je sama napravila od dasaka može da posluži, ali u letnjim mesecima. Jede samo suvu hranu, jer nema gde da sprema.

- Nisam socijalni slućaj, jer primam majčinu penziju od 14.000 dinara, a pola ide na kredit koji imam. Mučim se, ne znam šta ću i kako ću dalje - očajna je ova žena.

Građanski aktivisti u Leskovcu tvrde da za kompleksne probleme sa kojima se ova žena suočava rešenja postoje, ali da je samo pitanje da li institucije sistema imaju želju da joj pomognu.

- U Leskovcu postoji ustanova koja zbrinjava takva lica, a zove se Ustanova za odrasle i starije. Da pojasnim, reč je o nekadašnjem staračkom domu koji sada ima proširene nadležnosti - kaže predsednica Udruženja "Žene za mir" iz Leskovca Ljiljana Nešić.

Ona dodaje da je problem kako je smestiti u tu ustanovu, jer nije korisnica Centra za socijalni rad.

- Ova ustanova bi trebalo da uputi zahtev Ustanovi za odrasle i starije da ženu koja živi u kolibi - zbrine tokom zime. Ja ovog trenutka mogu da joj ponudim da dođe kod mene kući da se okupa, da joj ponudim tanjir toplog obroka, ali to nije rešenje. Nije ni smeštaj Tanje u Sigurnu kuću jer bi tamo mogla da boravi najviše do mesec dana - dodaje Nešićeva.

Jedini način je da ona ili neko u njeno ime uputi zahtev Centru za socijalni rad. Dakle, rešenja ima, barem da se olaškaju dani ovoj napaćenoj duši, ali da li ima volje?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati