Život

[ Izvor: Serbian Times ]

05. 10. 2021. 21:00 9

KRV NIJE VODA: Suzana Tesla, dete iz kolone, ima tri diplome na američkim koledžima!

Išla sam u američke škole i sve sam bila sa Amerikancima faktički, ali kada sam došla ovde, tata nije hteo da zaboravim kulturu, jezik, pa onda me je gurao u crkvu, u folkor. I onda kada sam to počela, počela sam i da se družim sa našima, kaže Suzana Tesla, dete koje je posle akcije Oluja u izbegličkoj koloni krenula put Srbije, danas je jedna od najobrazovanijih dama koje srpska zajednica ima u Čikagu, pa i u celoj Americi.

Suzana Tesla je nakon studija menadžmenta i marketinga, ovih dana dobila i diplomu iz oblasti ljudskih resursa. Sve škole završila je u rekordnom roku, a paralelno sa studiranjem počela je i da radi i u međuvremenu stekla zavidno iskustvo u menadžmentu i trgovini nekretninama. Proputovala je svet, a volonterski je učestvovala u nekoliko humanitarnih misija, od kojih je poslednja bila u Gvatemali. 

Na ponos svojih roditelja odlično govori srpski jezik iako je u Americi već više od 20 godina, a još od malih nogu igra folklor, i trenutno nastupa u okviru plesne grupe “Oko sokolovo” pri crkvi Svetog vaskrsenja.

- Prvu (diplomu) koju sam dobila, to je bila master u poslovnim administracijama i to je uvek bilo vezano sa finansijama, međunarodnim biznisom, biznis analizom. Tako sam počela, tu sam se vrtela oko biznisa i onda pri kraju sam nekako odlučila da dodam još jednu. Prve dve su bile u istoj školi, ta druga je bila u marketingu. Trebalo mi je dve godine da završim dve, jeste bilo teško, ali i nije, uvek volim da učim nove stvari - ističe Suzana.

Suzana ističe da je joj je pre par dana stigla i treća diploma, koju je stekla za godinu i tri meseca, iako studiranje inače traje dve godine.

Ona ističe da je otac od nje zahtevao da kada dođe kući isključivo priča srpski.

- Govorimo engleski, i onda je tata uvek vikao ne može engleski, moraš srpski. I kako je bilo kod kuće, tako je bilo u crkvi i sa folklorom i ne zaboravi se. Zaboravim neke reči tu i tamo, ali uvek pričam srpski i u crkvi i kod kuće.

Suzana smatra da je do roditelja da li će dete zaboraviti jezik, jer postoje slučaji gde su se deca rodila u Americi, a jako dobro znaju srpski jezik, a takođe ima i onih koji su sa 10 ili više godina došli u SAD i zaboravili maternji. Ona ističe da se ne seća izbegličke kolone, što je i normalno s obzirom na to da je tada imala dve godine, ali se seća NATO bombardovanja 1999.

- Sećam se, bili smo baš u Srbiji, tata, ja i baba smo bili u bašti, i sećam se da su avioni počeli da lete iznad i ona me je zgrabila za ruku i počela da trči u unutra sa mnom. I sećam se, imala sam crvene klompe i jedna je ostala u bašti, kako me je ona zgrabila da što brže uđemo unutra.

Ona napominje da svaku drugu godinu ide u Vojnić kod Karlovca (u Hrvatskoj) odakle je proterana tokom Oluje.

- Baš kada sam završila drugi master, tata me je vodio tamo. Rekao mi je da hoće da mi pokaže sve, kaže sada si dovoljno odrasla da možeš sve za zapamtiš. Vodio me je u Vojnić, kroz Hrvatsku, Srbiju, svuda kuda je mogao da zamisli. U Vojniću baš preko puta nas imamo jednu porodicu koja nam je rodbina, isto se preziva Tesla. Bili smo kod njih, videla sam gde sam rođena.

Suzana ističe da nije sigurna da li je neki rod sa slavnim naučnikom Nikolom Teslom, jer je to prezime bilo uobičajno za kraj odakle je ona.

Da li je tajna njenog uspeha u genetici i prezimenu Tesla koje nosi iz zavičaja slavnog naučnika pokušao je da sazna urednik Serbian News USA Antonije Kovačević u razgovoru sa ovom energičnom, ali vrlo skromnom, i reklo bi se običnom devojkom, piše Serbian Times.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati