Život

[ Izvor: Mediji ]

07. 09. 2021. 09:49 1

Prvi čovek koji je avionom leteo kroz tunel (VIDEO)

Italijanski pilot Dario Kosta u subotu se upisao u Ginisovu knjigu rekorda. Leteći kroz dva tunela na autoputu Northern Marmara u Istanbulu Dario je oborio svetski rekord u najdužem letu avionom kroz tunel. Njegov let kroz tunele T1 i T2 trajao je ukupno 43,44 sekunde.

Odvažni pilot spustio se na samo metar iznad zemlje i imao je samo četiri metra s obe strane svog posebno izrađenog aviona. Cela dužina leta bila je 1.610 metara. Prošao je kroz dva tunela prosečnom brzinom od 245 km/h.

Najzahtevniji deo leta bio je otvoreni prostor između dva tunela, gde obično jako duva vetar, ali Kosta je savladao taj izazov. 

Uspešan let proslavio je izvodeći akrobacije u vazduhu.

- Sve se dešavalo tako brzo, ali kada sam izašao iz prvog tunela avion se zbog unakrsnih vetrova počeo kretati udesno. U tom trenutku, u mojoj glavi se sve usporilo. Reagovao sam i fokusirao se samo na to da avion vratim na pravi put i uđem u drugi tunel. Tada se sve ponovo ubrzalo - opisao je Kosta.

- Nikada u životu nisam leteo kroz tunel, niko to nikada nije učinio. Nad glavom mi je visilo pitanje da li će sve ići kako smo očekivali ili će biti improvizacije. Na kraju je nastupilo veliko olakšanje, naravno, ali najviše sam osećao neizmernu sreću. Za mene je ovo ostvarenje sna - rekao je ushićeni pilot.

Prolazak kroz tunel je Kostin najzahtevniji i najkompleksniji poduhvat do sada. Iziskivao je tim s više od 40 ljudi, posebno razvijenu tehnologiju za trening i preko godinu dana priprema.

Kostin mentor bio je mađarski pilot Peter Besenyei (65), avijatičarska legenda čuvena po nastupima na trkama Red Bull Air Race prvenstva. Besenyei je poznat i po brojnim poduhvatima kao što je let naopačke ispod čuvenog Sečenijevog (lančanog) mosta u Budimpešti.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati