Život

Direktno.rs

13. 07. 2021. 10:08 15

Zagrljeni otišli u nepoznato: Komšija čuva sećanje na ubijene dečake

Braća Petar i Pavle Golubović imali su tek 7, odnosno 5 godina, kada su u julu 1992. ubijeni zajedno sa svojim roditeljima. Zverstva poput ovog možda bi bila zaboravljena da nema onih koji ih se sećaju i osuđuju. Obris dva dečaka na hladnom crnom kamenu. Okrenuti leđima, zagrljeni. Odlaze. Odlaze negde gde je manje mraka i zla nego što su ga iskusili na ovom svetu, ovako počinje priča sa Instagram stanice Otačanstvo o dva ubijena dečaka iz Bosne i Hercegovine.


Braća Petar i Pavle Golubović imali su tek 7, odnosno 5 godina, kada su u julu 1992. ubijeni zajedno sa svojim roditeljima. Zverstva poput ovog možda bi bila zaboravljena da nema onih koji ih se sećaju i osuđuju. Obris dva dečaka na hladnom crnom kamenu. Okrenuti leđima, zagrljeni. Odlaze. Odlaze negde gde je manje mraka i zla nego što su ga iskusili na ovom svetu.

Ubijeni su zajedno sa roditeljima, uglednim Srbima iz Konjica u Bosni i Hercegovini, profesorima Đurom i Vlastom, kada su ih iz stana izveli pripadnici Specijalnih jedinica policije pod kontrolom tadašnjih gradskih vlasti. Odvezli su ih nekoliko kilometara od stana i pod okriljem noći streljali. Bez osude, bez objašnjenja, bez razloga.

Petar, nekim čudom, nije bio pogođen, pa je, nakon što su ubice otišle, pokušao potražiti pomoć. Obratio se policiji, koja je iste ubice obavestila da je jedan dečak preživio. Vratili su se i "dovršili" posao.

- Ima i strašnijih priča, ali ta mi je pred kućom, pa me više boli, a takvih priča je Bosna puna - kaže Anis Kosovac, Konjičanin koji je odlučio postaviti spomen-kapiju u znak sećanja na, kako kaže, "dva plavušana iz komšiluka".

- Bilo bi dobro pomenuti na ovu priču da se Anis Kosovac, inače musliman, mnogo žrtvovao da ovu kapiju podigne i da i danas održava srpsko groblje u Konjicu. Trpi mnoge pritiske od svojih sunarodnika, ali je ipak istrajan i zaslužan što je srpsko groblje netaknuto i održavano od njegove strane - glasi jedan od komentara ispod objave.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati