Život

Direktno.rs

21. 05. 2021. 19:11 36

"Vozili su me s lisicama kao kriminalca": Snežana je platila kaznu, ali kasno

Država, bukvalno, trenira strogoću, pozivajući se na zakone, uredbe i drugo kada je "mali čovek" u pitanju i s njim "tera mak na konac", dok je druga slika sa pojedinim moćnicima, kojima se opraštaju ogromna dugovanja i obaveze i mnogi predmeti sa ozbiljnim krivičnim delima leže u fiokama, čekajući dan zastarevanja - kaže u ispovesti za Direktno.rs, Snežana Apci, iz Beograda, koju su zbog kašnjenja uplate za saobraćajni prekršaj priveli u policiju da bi odležala kaznu zatvora od pet dana.


- Da se pogrešno ne razumemo, zakoni su osnova jedne države i treba da se poštuju, ali sistem, zato što je truo, nameće selektivno primenjivanje zakona, nakaradno tumačenje određenih odredbi, tako da kao epilog imate da se jedna obična građanka, samohrana majka i vaspitačica, nađe na poternici, dok se kriminalci sa ozbiljnom kriminalnom prošlošću slobodno šetaju gradom. Protiv ovakvog sistema moramo svi zajedno da se borimo, solidarno, uprkos različitim političkim mislima, ali sa istim vrednostima kojima težimo, za jedan bolji i pravedniji život - kaže Snežana Apci za naš portal.

Snežanin košmar počinje u sredu ujutru kada dobija poziv policije iz stanice "29. novembar", da se 20. maja javi određenom inspektoru, zbog saobraćajnog prekršaja, ali je uprkos pitanjima on ne obaveštava detaljnije o čemu se zapravo radi.

- Kao i svaki savesni građanin, potvrdim da ću doći. Nakon završenog razgovora, počinje moja borba u mislima, obuzima me neizvesnost zbog mnogo nejasnoća i neka zebnja, nakon što su me prijatelji obavestili da na tom spratu i tom odeljenju ne postoji Odsek za saobraćajne prekršaje, već da je na tom spratu Odeljenje za krivična dela, što će se kasnije uspostaviti kao tačno - kaže Apci i dodaje:

- Zbog svih tih informacija počinjem da sumnjam da se, ipak, ne radi o samo nekom prekršaju, a saveti brojnih prijatelja da se ne pojavljujem bez advokata, dodatno mi unose nemir i zebnju. Znala sam da "ni mrava nisam zgazila", pobeđuje u meni neka neustrašivost i odlazim da se javim inspektoru. U Policijskoj upravi grada, dočekao me je inspektor, koji mi je pojasnio da sam lišena slobode, da ne mogu da koristim mobilni telefon, jer je Prekršajni sud raspisao potragu za mnom - bila je šokirana Apci.

Bilo joj je vrlo neprijatno, jer i pored toga što je inspektoru pokazala uplatnice da je izmirila dugovanje, on nije odustajao od privođenja u PS Rakovica. Tako su je, kako kaže, kao poslednjeg kriminalca, u policijskom džipu, sproveli kroz grad do naselja Vidikovac, gde se nalazi pomenuta policijska stanica.

- U tom trenutku, kada sam lišena slobode, državi nisam dugovala ni jedan jedini dinar za sporni saobraćajni prekršaj. Dok sam prolazila gradom, lila je kiša po prozorima policijskog vozila, ali nije mogla da spere osećaj nemoći koji bukti u tebi zbog nepravde koju ne možeš da promeniš. Kada smo stigli u Policijsku stanicu Rakovica, nadala sam se da će se stvar razrešiti i da ću za pet minuta ponovo biti SLOBODNA, kada shvate, da je sve velika greška. Međutim, ubrzo se na vratima pojavio komandir stanice i pojasnio mi da je rešenje o plaćanju kazne na rate, za nekorišćenje pojasa, preinačeno, jer nisam ispoštovala rok za plaćanje iste i da je Prekršajni sud doneo odluku o kazni zatvora od pet dana.

- Zašto zatvor, kada ništa ne dugujem državi - zavapila je Snežana.

- Gospođo, ne dugujete, ali ste zakasnili sa plaćanjem. Takav je zakon - konstatovao je komandir.

Apci kaže da zakon važi samo za male ljude, za one koji jedva "sastavljaju kraj sa krajem", za one koji u ovoj "ludnici od života" i borbi da prežive istu, nekada naprave po koji prekršaj. Za one druge, koji su zaposeli državne kase, bogate se i rasipaju, bave se najgorom vrstom kriminala, prave biznise, čerupajući još ovo malo što je ostalo od zemlje Srbije, za njih ništa ne važi. Ništa ne važi, ni za aktere afere "Krušik", "Jovanjica", "Telekom" i ostalo. Oni se na slobodiI slobodno kreću i čine nesmetano nova i nova krivična dela i nikom ništa.

- Kroz glavu mi prolazi kako pakujem stvari i odlazim u nepoznato ponovo u crnom džipu, ni kriva ni dužna, a još veća nemoć mi savladava i telo i misli. Ja ću preživeti taj zatvor, ali kako će moje dete, kako će njegovo društvo i ko će da im objasni da je Đoletova mama u zatvoru, jer je sedam dana zakasnila sa plaćanjem kazne? Ko će uopšte u takvu priču poverovati - rekla je Snežana Apci.

Snežana je uspela nekako da ubedi komandira PS Rakovica, da proveri u Prekršajnom sudu sve njene navode o izmirenoj kazni, jer ne mogu da je strpaju u zatvor zato što je samohrani roditelj i vaspitač po struci i da u ovoj zemlji neko mora da čuva decu, a da kriminalci moraju iza rešetaka.

- I uspela sam! Nakon par minuta, pojavio se komandir i rekao: "Gospođo, slobodni ste, a koleginica iz Prekršajnog suda će skinuti poternicu koja je raspisana." Tako će Đoleta, ipak, mama voditi na utakmice koje ga čekaju u Partizanu za vikend, a deca koju čuvam u vrtiću, veselo zagrliti svoju vaspitačicu na vratima - prenala nam je Apci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati