Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

Direktno.rs

05. 03. 2021. 12:54 1

Vojinovića most - najstariji sačuvani most u Srbiji (VIDEO)

Vojinovića most se nalazi u Vučitrnu i predstavlja najstariji sačuvani kameni most u Srbiji. Potiče sa kraja XIV ili početka XV veka, a, prema narodnom predanju, podigli su ga braća Vojinovići, koje epska pesma pominje kao sestriće cara Dušana.

Bio je napravljen preko reke Sitnice, na trasi karavanskog puta koji je povezivao Dubrovnik sa Skopljem i tim delom Balkana. Na mostu, i pored potrebe za tim, nisu obavljani konzervatorski radovi, a danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.
Narodno predanje je podizanje mosta vezalo za braću Vojinoviće, kojima se pripisuje i obližnja Vučitrnska tvrđava, dok su stilske analize smestile doba podizanja mosta na kraj XIV ili početak XV veka. Sami Vojinovići, kao vlastela, su postojali u prvoj polovini XIV, dok ih epska poezija navodi kao sestriće cara Dušana.

Sam Vučitrn nije pripadao njihovoj oblasti (koja je sezala do obližnjeg Zvečana), ni u doba njihove najveće snage pod Vojislavom Vojinovićem (oko 1355-1363) i Nikolom Altomanovićem (1366-1373), ali se u Vučitrnu, početkom XV veka, pominje dvor Brankovića, koji su bili u rodbinskim vezama sa Vojinovićima (sestra Branka Mladenovića (oca Vuka Brankovića) Ratoslava je bila udata za Altomana Vojinovića (oca Nikole Altomanovića).
Sam most je podignut da bi premostio Sitnicu, na trasi karavanskog puta koji je povezivao Dubrovnik sa Skopljem, a napravljen je od, naizmenično ređanog, pravilno tesanog, kamenja crvene i sive boje. Dugačak je preko 135 metara sa devet lukova, dok je širina njegovog kolovoza gotovo 5 metara. Sami lukovi su asimetrični, a najveći od njih ima širinu od gotovo 13 metara.

Tok Sitnice se vremenom menjao, tako da je prvobitno podignuto 5 lukova oštrih vrhova, da bi im kasnije bilo dozidano još 4 luka, polukružnog oblika. Reka je, u narednim vekovima, nastavila da menja svoj tok i stvara nanose oko mosta, tako da danas ispod njega više ne teče reka Sitnica, a usled rečnih nanosa mu je smanjena i ukupna dužina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Klackalica

Zoran Živković [06.12.2021.]


Anketa

Hoćete li sledeće subote izaći na ekološke proteste?

Rezultati

Video dana

Besan pas