Život

Direktno.rs

02. 03. 2021. 12:17 0

HEROJI Napravili i poklonili 4.500 vizira bez pompe

Danas me drug podsetio da je za 20 dana godišnjica "operacije vizir" kada smo našu radionicu pretvorili u fabriku vizira. Radili neprekidno 14 dana, kupili sve zalihe plastike u Srbiji, opremili centralnu, južnu i zapadnu Srbiju vizirima, a uspeli "preko brda" da prošvercujemo i količine na sever Kosova. Sve u svemu, u uslovima kad nismo imali dozvolu kretanja, radili i spavali u našoj radionici, napravili smo i poklonili 4.500 vizira bez ikakve medijske pompe tvroglavo odbijajući sve novinare i kamere. Eto, ponosan sam na moje momke - napisao je Milan Veljković na svom Tviteru i podsetio na sve što se dešavalo.

Kako kaže, tada je još uvek bio panični strah od zaraze, u radionici je bilo maksimalno četvoro ljudi, seklo se neprekidno na dva velika lasera, koja su stradala od plastike.

- Ujutru sam ja skupljao sve isečeno i razvozio momcima po kućama na sklapanje, preuzimao sklopljeno i nosio kući. Danima su kod mene kući dolazili saniteti i marice svih mogućih tablica (tad su i komšije prestale da mi se javljaju na ulici) i to se fino uigralo..Sećam se kad je "marica" krenula iz Pazara po vizire i izgubili se u nekom selu pored Prokuplja. Uspeh da ih nađem posle dva sata lutanja. Vadim kutije i prebacujem kod njih, kad nazad u lisicama imigrant crn kao noć. Nahvatali ga negde usput pa "da se ne baci" - napisao je Veljković.

Kako je dodao, bio je i ružnih strana.

- Direktor jedne bolnice je zahtevao i pored vapaja njegovih lekara da tražim od Lončara odobrenje za donaciju. Došao sam ispred njegove bolnice, izbacio kutije sa vizirima iz navare, seo i otišao. Kažu da su viziri našli put do lekara. Možda je i najteži trenutak u mom životu bio kad me je pozvao načelnik iz jednog kliničkog centra, prof dr. u godinama sa molbom da pošaljemo 100 vizira. Objasnio sam da smo već poslali 500. Čovek mi se rasplakao na telefon objašnjavajući da to sve ide u kovid bolnicu i da ostalim bolnicama ne dolazi ništa, a da i kod njih dolaze oboleli koji nisu svesni toga. E, tad sam hteo da umrem - napisao je on.

Kako kaže, tu je upao u paranoju da su spori, imao osećaj krivice da ljudi umiru zbog njihove nesposobnosti i da mogu još više, brže i bolje.

- Svi dobavljači nam javljaju da više nema plastike. To je to. Kupujem sve zalihe leksana. E sad, leksan je tvrd i odličan materijal koji ima strašno lošu osobinu da ispušta otrovan dim dok se seče na laseru. A mi uspeli da nabavimo jednu vojnu gasnu masku. Dobrovoljac iz firme (sa maskom) i ja (bez maske) nastavljamo da sečemo još dva dana, dok se ja konačno nisam otrovao. Tu je bio otprilike kraj akcije. Srećom, dva dana kasnije, stigla je donacija iz Kine i ja sam mogao konačno da se naspavam - rekao je Veljković, i objasnio da je sve ovo napisao jer je danas video sliku tviteraša kako nosi njihov vizir, koji su mu dali u bolnici. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati