Život

[ Izvor: Telegraf.rs ]

16. 02. 2021. 15:56 3

Sara (3) ima neizlečivu bolest i 17 tumora: Operacija u Americi jedino je rešenje

Preslatka devojčica Sara Nikolić (3) rođena je kao zdravo dete iz uredno vođene prve trudnoće. Sa tri meseca dobila je prvi epileptički napad, nakon koga detaljnim ispitivanjem lekari postavljaju dijagnozu TSC tuberozna skleroza, koja je molekularno genetskom analizom uzorka Sarine krvi definitivno potvrđena u laboratoriji u Španiji.

Tuberozna skleroza je multisistemska bolest do koje dolazi mutacijom gena. Spada u retke bolesti, neizlečiva je i krajnje nepredvidiva jer je svaki oboleli različito zahvaćen bolešću. Od gotovo neprimetnog stanja do potpune nefunkcionalnosti i teške duševne zaostalosti koja veoma često može biti praćena dobroćudnim i zloćudnim tumorima na svim organima.

Sarin slučaj, nažalost, pripada težem obliku. Nalazi njene magnetne rezonance glave, do sada opisuju preko 17 tumorskih promena, promene na očnom dnu desnog oka i višestruke promene na koži trupa, lica i poglavine. Sara je na učestalim kontrolama od strane neurologa, kardiologa, nefrologa, oftaomologa, fizijatra i pedijatra. Svakodnevno su joj potrebne razne vrste stimulacija i terapija.

Zbog potpune neizvesnosti daljeg toka bolesti, porodica je prinuđena da pokuša lečenje u inostranstvu. Opercija tumora na mozgu za nju predstavlja jedino rešenje. Primaran je pregled u Texas Children’s Hospital u Hjustonu, radi dodatnih najsavremenijih dijagnostičkih pregleda na osnovu kojih će se znati koji bi hirurški zahvat bio najbolji za Saru, kao i sprovođenje samog zahvata.

Sara prikuplja sredstva za operaciju u inostranstvu, specijalističke preglede, rehabilitaciju, logopedsko, defektološke i psihološke tretmane, kao i za putne troškove i smeštaj. Kako njen otac Danilo Nikolić kaže za portal Telegraf.rs, ukupno je za operaciju i njihov smeštaj potrebno oko 275.000 dolara.

- Dosad je skupljeno nekih 15 odsto od potrebne sume kako bi Sara otišla na operaciju. Mišljenje lekara o tome da je to jedino rešenje dobili smo pre nekih mesec i po dana. Na taj zahvat trebalo bi da ode što pre, u narednih nekoliko meseci najkasnije - navodi Sarin tata.

Pomozimo Sari!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 948 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human948 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823238-52

Uplatom na devizni račun: 160600000082358772
IBAN: RS35160600000082358772
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati