Život

S. M.

08. 02. 2021. 20:52 24

NIKAD TUŽNIJA PRIČA Majka preminula, otac otišao, a njih dvoje se sami brinu o baki invalidu!

Ponekad se sudbina poigra sa nama, nametne nam teret koji ne možemo da nosimo, ali ga nosimo. Takva je sudbina dvoje dece Mirjane (10) i Marka (13) iz blačkog sela Suvi Dol, koji se već četiri meseca brinu o svojoj baki Ljiljani Dačević (58). Nevolja nikada ne ide sama, pa su 2019. Godine izgubili majku, otac ih je napustio, a baka je jedino svetlo koje ih obasjava. I kako ona kaže, umesto da se stara o njima, oni moraju o njoj. I tu nije kraj njihovih nevolja, jer petnaestak dana pošto im je preminula majka izgorela im je kuća u požaru, pa su u pomoćnoj zgradi koju su imali u dvorištu. Na sreću, ako to može tako da se kaže, ta prostorija je uredno sređena.

I dok Marko mesi hleb za koji je postao ekspert, a Marijana priprema čorbu od krompira, baka Ljiljana plače, nepokretna jer joj je amputirana jedna noga, a i druga je načeta.

- Sramota me je, umesto da ja njih čuvam, oni mene. Ne volim što mi iznose lavor sa mokraćom, hrane me i kupaju, ali šta ću, nema nam druge - kaže kroz suze Ljiljana.

Ova hrabra trojka živi od deset hiljada socijalne pomoći. Deca idu u školu u Blace, a kada se vrate, spremaju ručak, lože vatru i čuvaju baku. Marijana je dobar đak, a Marko ima zdravstvenih problema, muca i pojavio mu se ekcem po rukicama.

- To je sigurno do drva iz zabrana koja dovlači svaki dan kako bi se zagrejali. Bio je kod lekara u Blacu, rečeno je da mora za Prokuplje, ali nema ko ni da ga vodi, ni vozi - dodaje Ljiljana.


Pomalo stidljivo dodaje da jednom dnevno jedu i da sve to deca spremaju.

- Snaja mi je preminula od raka, onda nam se ubrzo zapalila kuća. Onda su počele i moje nevolje sa zdravljem. Imala sam lošu cirkulaciju, trebalo je da pijem lekove, ali kako nismo imali para da ih kupimo, sve je bilo gore i na kraju su mi pre četiri meseca amputirali nogu - priseća se Ljiljana.

Ona dodaje da kada primi socijalnu pomoć, kupi lekove, brašno, kvasac i krompir. I to jedu.

Dok nam se žali na svoju i dečiju sudbinu, mališani gledaju u svoju baku kao u svetinju. Za njih je ona čitav svet.

- Dok sam živ ja ostajem pored tebe. Ti si me čuvala dvanaest godina i to nikada neću da ti zaboravim. Ti si od usta odvajala da bi nama dala, bako, mi ćemo da te čuvamo - čuje se Markov glas dok Ljiljana plače i objašnjava koliko je sramota.

Dok izlazimo, Marko onako usput dodaje da želi da se zahvali svim ljudima koji im pomažu.

- Ja sam još mali i nejak, ali kada porastem i ja ću da pomažem svima koji su nemoćni, znam kako je to - kaže ovaj dečak koji je za poslednjih godinu dana postao odrastao čovek.

I nad tim rečima, ostajemo nemi. Vidi se sva tragedija i hrabrost jednog malog - velikog čoveka koji ima svoj cilj: da čuva baku i sestru i kada poraste bude human. To razoružava.

Ko želi može da im pomogne uplatom na žiro-račun:
200-123632990-49 Poštanska štedionica Ljiljana Dačević

Selo Suvi Do

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati