Život

[ Izvor: Informisani.rs ]

14. 01. 2021. 20:23 6

Programer bolestan od multipla skleroze u obavezi da plati porez od 6 miliona (VIDEO)

Vladimir Ilić, programer iz Petrovca na Mlavi, koji je šest godina „frilenser“ i boluje od multipla skleroze, rekao je da mu država traži da za četiri godine plati šest miliona dinara poreza i doprinosa, a on je za to vreme zaradio osam miliona dinara od čega je živelo osmoro ljudi.

- Sada mi je stiglo rešenje na iznos koji je strašan i nenaplativ. Zbog toga mi se zdravstveno stanje pogoršalo, jer je stres glavni okidač za moju bolest - kazao je on.

Istakao je da se ranije raspitivao da li treba da plati porez i da mu je, na osnovu prihoda, rečeno da se plaća tek kada godišnji prihod dostigne visinu šest prosečnih plata, te smatra da je doveden u zabludu, pišu Informisani.rs.

- Jedino što mi preostaje jeste da tužim državu i Poresku upravu - rekao je Ilić.

On je prethodno platio godišnji porez na dohodak građana i svake godine se interesovao za moguće način regulacije svog statusa. Međutim, od službenika Poreske uprave redovno je dobijao odgovor da tako nešto nije moguće.

- Prilikom prve uplate koju sam dobio iz inostranstva prvu stvar koju sam uradio pitao sam na koji način i koliko se plaća porez za ovu delatnost koju obavljam. I u banci i u Poreskoj upravi rečeno mi je da se poraz plaća kada se pređe šestostruki iznos prosečne godišnje zarade, takozvani godišnji porez i ništa sem toga. 2016. godine sam se javio pošto sam prešao taj iznos, ni tad nisu bili baš sigurni da li treba da plaćam ili ne ali ja sam insistirao da taj porez platim. To rešenje imam i to je jedino rešenje i jedini način kako je meni porez naplaćen - rekao je Ilić na konferenciji za novinare Udruženja radnika na internetu ispred Vlade Srbije.

Niko mu nije rekao da se porez plaća na pojedinačnu uplatu niti se plaćala bilo koja vrsta poreza za PIO, zdravstveno. Da mu je rečeno, kaže da svoju delatnost sigurno ne bi obavljao na ovakav način, već je ili ne bi obavljao uopšte ili bi je obavljao kao paušalac, kompanija…

Kada je prvi put na njegovo insistiranje doneto rešenje da plati porez, sam je obračunao porez i sastavio tabelu jer radnici u Poreskoj upravi nisu znali to da urade. Takođe je nakon plaćenog poreza bio i predmet ismevanja u PU.

- Kada sam uplatio rekli su mi nisi baš ni morao, zbog toga sam bio i predmet ismevanja. Čak su mi pričali, ti mora da mnogo voliš Vučića pošto si platio porez - kaže Ilić.

Pošto je pratio svoje prihode 2017. godine se javio PU sa istim osnovom, ali mu je tada rečeno da nije na spisku poreskih obveznika i da ne postoji nikakva vrsta poreske obaveze, narednih godina nije prelazio šestocifreni iznos.

Pravnica Katarina Pavlović rekla je da neki od „frilensera“ – oni koji predaju engleski preko japanskih i kineskih firmi, imaju male prihode i da njima nikad nije ukazivano šta domaća država očekuje od njih.

Rekla je i da su neki od njih radili na crno i za srpske firme i za neke strane ambasade.

- Državu baš briga za ove ljude - kazala je ona.

Katarina Stanojević rekla je da ih je država „predstavila kao kriminalce, a oni se samo bore i rade“.“Nisam utajila porez. Nisam kriminalac. Obraz mi je čist“ - rekla je ona.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar poručio je da će oni izaći na proteste, blokirati gradove, institucije i oboriti im sajtove ukoliko predstavnici nadležnih vlasti Srbije ne počnu pregovore s njima o oporezivanju najavljenom krajem prošle godine.

On je to rekao povodom odluke države da „frilenserima“ retroaktivno naplati poreze i doprinose na prihode za prethodnih šest godina i to uz odbijanje da pregovare s njima o tome.

- Vi ste nama blokirali život, mi ćemo da blokiramo vaš život i vaš rad - upozorio je Pogačar državnu vlast.

Pogačar je nameru države da im naplati „ogromne sume poreza“ nazvao „pljačkom naroda koji je ostao u svoj državu da se bori i da radi“.

Po njegovim rečima, do sada je „frilenserima“ stiglo 40 poreskih rešenja i 2.000 poziva, kao i dve opomene pred prinudnu naplatu.

- Država je odgovorna za ovu situaciju jer nije primenjivala zakon. Za njihove marifetluke nemamo nameru da snosimo krivicu - rekao je Pogačar.

Građane je pozvao da im se pridruže na protestu u subotu, 16. januara, u 15.00, ispred Skupštine Srbije.

Protest frilensera održaće se u subotu, 16. januara, u 15 časova, u Beogradu, u organizaciji Udruženja radnika na internetu.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije objavilo je spisak nepostojećih prava za koje frilenseri treba da daju u proseku oko polovine svojih prihoda u poslednjih 5 godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati