Život

[ Izvor: Mediji ]

13. 01. 2021. 10:48 1

Preminula mati Darija, igumanija manastira Davidovica

U bolnici u Beogradu, nakon četrdesetak dana borbe, od posledica pobeđene bolesti izazvane koronavirusom, preminula igumanija manastira Davidovica mati Darija.

Igumanija Darija je rođena 1950. godine u Nišu kao Draga Pantić. Detinjstvo i mladost provela je u rodnom gradu gde je završila osnovnu i srednju školu kao i Fakultet fizičke kulture. Nakon udaje, zajedno sa svojim suprugom, Nišlijom Nebojšom Popovićem, dolazi u Priboj gde su oboje našli posao i zasnovali svoje porodično gnezdo. Mati Darija je bila profesor u pribojskoj osnovnoj školi "Vuk Karadžić". U novoj sredini stekla je veliki ugled kao vredan radnik, vrstan pedagog i omiljeni profesor, navodi se na sajtu Eparhije Mileševske.

Kako je vaspitana u patrijarhalnoj porodici nikada nije zaboravljala svoju veru. U vreme komunista bila je predsednica Kola srpskih sestara pri pribojskom hramu Sv. Kneza Lazara. Sa suprugom je dobila dva sina, Srđana i Ivana, od kojih ima sedmoro unučadi.

Nakon smrti supruga odlučuje se da krene monaškim putem pa je zamonašena u manastiru Kumanici 2009. godine. Vredna i radna po prirodi odmah nakon monašenja tražila je od Episkopa da je uputi u manastir Davidovicu koji je želela da obnavlja. I u tome je u potpunosti uspela.

Na Cveti 2010. postavljena je za igumaniju manastira Davidovica. Ono što su drugi rušili i razgrađivali 350 godina ona je vrednim radom i trudom obnovila tako da je danas manastir Davidovica jedan lepo uređen, izgrađen i ugledan manastir. Svu svoju imovinu i sve što je imala dala je za obnovu manastira. A uglavnom je išla u staroj zakrpljenoj odeći.

Već duži niz godina imala je zdravstvenih problema, najviše sa astmom. I tu svoju poslednju borbu ovde na zemlji hrabro je iznela. Pobedila je opaku bolest ali njeno oslabljeno telo nije uspelo da se izbori sa posledicama

Zaupokojena Liturgija biće služena u četvrtak, 14. januara 2021. godine u manastiru Davidovici sa početkom u 9 sati dok će opelo mati Dariji biti služeno u 12 sati na monaškom groblju davidovičke obitelji gde će biti i sahrana. Liturgiju i opelo će služiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati