"Žene nezaštićene, ugroženo im je pravo na život!" | Život | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

Direktno.rs

24. 11. 2020. 18:39 0

"Žene nezaštićene, ugroženo im je pravo na život!"

"Od početka godine u Srbiji je ubijeno 15 žena, a više od 11.000 je prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama. Ako ovoj crnoj statistici dodamo i žene koje se i dalje ne usuđuju da prijave nasilje, kao i povećan broj slučajeva porodičnog nasilja u uslovima pandemije, jasno je da su žene u Srbiji ugrožene i nezaštićene", navodi se u saopštenju Ženske mreže Stranke slobode i pravde. 

- Ovi podaci pokazuju da dugo i glasno najavljivani Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je donet 2017. godine nije dao nikakav rezultat. Ovaj zakon je predvideo mogućnost da se nasilniku zabrani pristup žrtvi na 48 sati po tzv. švajcarskom modelu, ali ne sadrži druge mere praćenje i nadzora nasilnika, kao ni zaštite i pomoći žrtavama. Paradoks je da ženama žrtvama nasilja nije dozvoljeno da promene bravu na stanovima u kojima žive, ukoliko na njih polažu pravo oni koji su ih maltretirali. Umesto zaštite zapravo je napravljen okvir u kome je nastavak nasilja nad ženama postao pravilo, a ne izuzetak - ističe se u saopštenju i dodaje se:

- Pravo na život i sigurnost su osnovna ljudska prava i ona su ženama u Srbiji ugrožena. O nasilju se priča samo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a žene i devojčice su žrtve svakoga dana. Ženska mreža Stranke slobode i pravde zahteva hitne izmene i dopune zakona koje će garantovati efikasnu zaštitu žena, ali i podršku celog društva svakoj ženi koja je na bilo koji način ugrožena ili napadnuta. 

Ženska mreža Stranke slobode i pravde je stoga iznela da od države zahteva:

- Oštriju kaznenu politiku prema nasilnicima;

- Nultu toleranciju prema žrtvama;

- Pravljenje registra nasilnika nad ženama;

- Zaštitu i egzistencijalno osnaživanje žrtve;

- Prevenciju kroz kampanju usmerenu protiv svih oblika nasilja uz uvođenje obaveznih predmeta u okviru kojih bi naša deca izučavala nenasilnu komunikaciju.

Na kraju, Ženska mreža SSP navodi da se na kraj sa agresijom može izaći samo zajedničkim snagama.

- Samo svi zajedno možemo proterati agresiju i nasilje iz našeg društva, na to nas podseća i sutrašnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama koje su Ujedinjene nacije ustanovile pre 20 godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Sam protiv svih

Zoran Živković [15.01.2021.]


Video dana

Kerala, Indija

Anketa

Koga biste želeli za novog patrijarha?

Rezultati