Život

Direktno.rs

16. 11. 2020. 06:36 2

BITKA OVENČALA SLAVOM SRBE "Moramo ono što se jednom čini, ne ponavlja se i ne uči"

Na današnji dan, 1914. godine, počela je Kolubarska bitka, najveća koju je srpska vojska vodila u Prvom svetskom ratu. Na frontu širokom oko 200 kilometara, od Beograda do Guče, srpska vojska je posle mesec dana teških borbi potukla Petu i Šestu austrougarsku armiju pod komandom generala Oskara Poćoreka. Pošto su austrougarske trupe okupirale Beograd, Šabac, Valjevo, Užice i celu severozapadnu Srbiju, počinivši masovne zločine nad civilima, na Kolubari se, za vojne eksperte, dogodilo čudo. Tri srpske armije, koje su se našle u, naizgled, bezizlaznom položaju, u silovitom kontraudaru tokom višednevnih žestokih okršaja, potpuno su razbile neprijatelja. Do 15. decembra 1914. isteran je iz Srbije poslednji austrougarski vojnik, izuzev 42.538 zarobljenika. Izuzetne zasluge za pobedu imao je general Živojin Mišić, unapređen posle bitke u čin vojvode. Njegova Prva armija je između 29. novembra i 2. decembra 1914. izvršila odlučujući proboj na Suvoboru.

Kolubarska bitka jedna je od najblistavijih pobeda srpske vojske u istoriji. Bitku je prelomila taktička zamisao generala Živojina Mišića, koja se i danas proučava na brojnim vojnim akademijama širom sveta, između ostalih i na američkom "Vest pointu". 

Trenutak u kojem Mišić saopštava Vrhovnoj komandi da je započeo realizaciju svoje zamisli, opisan je u romanu "Vreme smrti", Dobrice Ćosića. Prenosimo dramatičan odlomak iz romana:

General Mišić: Saopštavam vam da sam tri dana branio Suvobor do potpunog iznurenja i trupa i komandi. Teške žrtve davali smo za Maljen i Suvobor, a ja sam se nadao da će mi oni biti oslonci za ofanzivu.

Vojvoda Putnik: Vrhovnoj komandi je to dobro poznato. Prva armija je radila po planu Vrhovne komande, Živojine Mišiću.

Mišić: Nisam to ni sporio, vojvodo. Ali je vaš strateški plan iscrpen i okončan. Za njegov uspeh nedostajala je živa snaga i rad ostalih armija. Ne samo artiljerija i granate. Tvrdim vam. Prva armija je radila do krajnjih granica svojih moći. Veće požrtvovanje, veće patnje i napori ne mogu se tražiti ni za jedan ovozemaljski cilj.

Putnik: I sada zahtevate da Prvu armiju pustimo na kadrovsko odsustvo? Pošto razdelimo činove i odlikovanja. Kažite mi ishod današnjih bojeva Mišiću.Mišić: Izgubili smo na desnom krilu Majdan i Glavicu, na centru nismo povratili Kotu 801. Neprijatelj nastavlja prodor. Na levom krilu oteli su nam Babinu glavu i Šiljkovu kosu. Neprijatelj je čvrsto stao Suvoborsku gredu. Ostaje mu samo da se preko Prostruge sjuri ka Boljkovcima i sa Prvom armijom je svršeno. Da li me slušate?

Putnik: Nije li vas skolila ona malodušnost kojom se odlikuju veliki optimisti? Optimisti kakav ste vi.

Mišić: Ja sam i sada optimista vojvodo. Verujem, i znam u šta i zašto verujem. Biće da ste vi, u Vrhovnoj komandi, optimisti na papiru i početku, a malodušnici na zemlji i pri kraju.

Putnik: O tome vi raspredajte u vašim memoarima, a noćas, sada, kažite Mišiću zašto ste me zvali. Čekaju me neodloživi poslovi.
Mišić: Želim da vam obrazložim zašto sam izdao naredbu za povlačenje Armije na položaje zapadno od Gornjeg Milanovca.

Putnik: Kakvu naredbu? Kada ste izdali tu naredbu?

Mišić: Pre pola časa naredio sam da se Armija sutra ujutru, u zoru, povuče na nove položaje.

Putnik: Jeste li vi poludeli? Ko vas je ovlastio da se kockate sa sudbinom srpske vojske i Srbije?
Mišić: Da učinim što sam učinio ovlastila me moja savest vojvodo. Moja odgovornost za Srbiju i njenu vojsku. Moja ubeđenja.

Putnik: A Beograd. Šta ću s Beogradom? Beograd moramo odmah da napustimo. Znate li vi, optimisto, šta za jedan narod i državu znači gubitak prestonice?

Mišić: Ja ne snosim nikakvu odgovornost što Srbija ima prestonicu tamo gde treba da postoji samo granična karaula.

Putnik: Ne ponavljajte mi ono što ste od mene čuli!

Mišić: Ja sam kod vas polagao sve oficirske ispite, vi ste mi načelnik i starešina. I moram ponekad nešto vaše da izgovorim.

Putnik: Vi ste tvrdoglava seljačina! Uobražena zadribanda!

Mišić: Svi ste vi štapski trtovi i govnari! Svi u Vrhovnoj komandi!

Putnik: Evo vam vrhovnog komandanta Mišiću. Kažite Njegovom visočanstvu Aleksandru to što ste naumili.

Mišić: Nemam o čemu s prinčevima da razgovaram. S jednim ruskim kadetom neću da govorim o komandovanju armijom. On se bori za svoju krunu, a ja branim srpski narod.

Putnik: Recite to lično prestolonasledniku Karađorđeviću. Vi smeli i ponosni obrenovićevski ađutante!

Mišić: Ja ne služim kraljeve, niti političarima držim skute. I ne tresu mi se gaće pred Apisom. Čujete li me vojvodo?

Vrhovni komandant prestolonaslednik Aleksandar: Čuo sam vas dobro generale. I neću zaboraviti nijednu reč. Da, ja sam vrhovni komandant. I vaš budući kralj.
Mišić: Bićete kralj samo ako ja spasem Prvu armiju.

Prestolonaslednik Aleksandar: Ne možete vi ništa svojim inatom da spasete. Imate da vršite dužnost i pokoravate se mojoj komandi.

Mišić: Samo u granicama svoje savesti.

Prestolonaslednik Aleksandar: U granicama svoje zakletve, Mišiću.

Mišić: Svog komandantskog ubeđenja, Visočanstvo!

Pavlović: Da vam saopštim da je vojvoda Putnik odobrio povlačenje Prve armije na položaje severozapadno od Gornjeg Milanovca. Ali se vaša linija na levom krilu menja. Slaba vam je veza i saradnja sa Užičkom vojskom. Za koji čas saopštiću vam ispravku Vrhovne komande.

Mišić: U zdravlje, Vrhovna komando!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati