Život

Velimir Perović

28. 09. 2020. 06:47 3

MOGUĆE JE Srbi i Albanci se ujedinili!

Rođeni Dečanci Zoran Petrović i Radovan Milošević, koji su pokrenuli akciju da se nedavno preminulom poslednjem Srbinu u Dečanima Bošku Ćiriću podigne spomenik na pravoslavnom groblju u toj varoši, kazali su danas za Direktno.rs da se toj akciji priključilo i nekoliko Albanaca iz Dečana.

Boško Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu u Dečanima 2. juna ove godine, o čemu je Direktno.rs pisao. Živeo je sam, a obdukcioni nalaz je potvrdio da je preminuo prirodnom smrću. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Dečanima, a opelo su služili monasi Visokih Dečana na čelu s igumanom Savom Janjićem.

Zoran Petrović, inače drug i komšija pokojnog Ćirića, kaže da su se Srbi iz Dečana, koji danas žive van Kosova i Metohije, organizovali da zajedno podignu nadgorbni spomenik Bošku Ćiriću.

- Kada su za našu akciju čuli naši prijatelji i bivše komšije Albanci iz Dečana, njih desetak je insistiralo da i oni daju novčani prilog za podizanje spomenika. Osim toga izrazili su želju da oni očiste od izraslog šiblja naše groblje, kako bi spomenik mogao da se postavi na Boškovom grobu. Izrada spomenika od dečanskog mermera u kamenorezačkoj radnji "Prekadini" u Peći je pri kraju, a Albanci iz Dečana već uveliko sređuju pravoslavno groblje koje se nalazi u blizini manastira, kako bi moglo da se priđe grobu Boška Ćirića - ispričao je Petrović.Milošević je dodao da je betonski ram na Ćirićevom grobu već urađen i da će spomenik biti postavljen u narednih 15 dana.

- Ovo nema veze sa politikom. Naš Ćiro je bio omiljen i kod Srba i kod Albanaca. U pitanju je poštovanje drugarskih i porodičnih odnosa koji datiraju više decenija unazad. I mi pomažemo našim komšijama Albancima kada im nešto zatreba u Beogradu. Ovo je dokaz da su ljudskost i čestitost iznad politike - ocenio je Milošević.

Sredinom juna 1999. godine Dečane je napustilo oko 1.500 Srba i Crnogoraca. U međuvremenu je na pravoslavnom groblju većina spomenika oskrnavljena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati