Kovertura - zloglasna praksa diskriminacije žena | Život | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

Direktno.rs

28. 09. 2020. 06:52 1

Kovertura - zloglasna praksa diskriminacije žena

Da je diskriminatorska praksa prema ženama u patrijarhalnim društvima i dalje veoma prisutna, svedoči i institucija koverture, koja se još primenjuje u mnogim delovima sveta. O tome, u svojim Tviter objavama, piše korisnica pod nikom "Neposlušna.

- Kovertura predstavlja pravnu praksu, aktuelnu i danas, kada se sva ljudska prava žene u braku poriču i dodeljuju mužu. Ovo znači da udata žena nema pravo da poseduje imovinu, putuje, obrazuje se, radi ili napusti kuću bez dozvole muža.

- Kovertura se prvi put javlja u engleskom zakonu tokom srednjeg veka i traje sve do XX veka. Ali i pre nego što je ozakonjena, ova praksa je postojala. Udajom žena postaje feme covert - ulaskom u brak muž i žena postaju jedno, tj. pred zakonom su jedna osoba, a ta osoba je muž.

- U praksi ovo znači da udata žena nema pravo da poseduje imovinu, potpisuje pravne dokumente ili sklapa ugovore, obrazuje se bez dozvole muža a ako joj muž i dozvoli da radi, ona mora da mu preda svoju celu platu. Drugim rečima - žena je pod potpunim starateljstvom muža.

- Ipak, u slučaju da počini neki zločin, žena će krivično odgovarati, iako je u svim parnicama pred sudom mora zastupati muž, ili ako je muž umro, drugi muški srodnik. Za udovice je ovo značilo da ostaju bez sve imovine i sredstava za život, jer su deveri sve uzimali za sebe.

- U SAD žene nisu zakonski definisane kao osobe sve do 1875. godine, a vrhovni sud je koverturu 1966. godine proglasio "zastarelom", iako je ona postojala u 11 saveznih država. '79 je u Luzijani odbačen zakon o "vladavini" muža, i nakon žalbe '80, kovertura je u SAD ukinuta.

- U Francuskoj su udate žene morale da imaju muževljevu dozvolu da bi se zaposlile sve do 1965., a u Zapadnoj Nemačkoj do 1977. Tokom Frankove diktature, udata žena je morala da ima saglasnost muža za zapošljavanje, vlasništvo nad imovinom i putovanja od kuće.

- Sve do 1975. su žene u Australiji morale da traže dozvolu muža za zapošljavanje i vlasništvo nad imovinom, a sve do 1983. godine je suprugin pasoš morao da bude ovlašćen od strane muža.

- Švajcarska je posednja evropska zemlja koja je ukinula vast muža nad ženom 1988. godine i to jedva - na referendumu održanom 1985. godine za ukidanje koverture je glasalo jedva 54,7% glasača!

- Kovertura i dalje postoji, i u mnogim zemljama širom sveta su žene i dalje vlasništva svojih muževa. Prema zakonu Jemena, žena ne sme napustiti kuću bez dozvole muža. U Iraku zakon muževima dozvoljava da kažnjavaju svoje supruge.

- U Demokratskoj Republici Kongo po zakonu je muž glava domaćinstva te mu žena duguje poslušnost - mora da živi sa njim tamo gde je on odlučio i bez njegovog ovlašćenja ne može pokretnuti pravni postupak. U Avganistanu, žena koja napusti muža biće uhapšena zbog bežanja.

- U mnogim bivšim britanskim kolonijama, poput Indije, sud može narediti ženi da se vrati svom mužu, a ukoliko ona to ne učini, biće kažnjena zbog nepoštovanja suda. U Tunisu, zakon dozvoljava silovanje u braku jer muž ima pravo na seks pošto je dao miraz.

- Prakse poput miraza i "kupovine nevesti" (postoji i kod nas, doduše, "simbolično") dodatno legitimišu ove nasilne prakse - žene se tretiraju kao imovina i "prodaju se u brak" što su zapravo trgovina ljudima i seksualno ropstvo maskirani u "tradiciju".

- Zato toliko i zaboli kada vidimo ostatke ovakvog načina razmišljanja, i to po pravilu kod onih žena koje nikada nisu ni razmišljale o tome da su prava koja danas imamo krvavo izborena i da ne važe za sve žene širom sveta. Čak je i u RS silovanje u braku bilo legalno do 2002.

- Zbog toga je važno da se obrazujemo kako bismo znale kako su žene pre nas živele, za šta su se borile i te borbe plaćale svojim životima, ali i kako žene širom sveta danas žive. Ništa nam nije palo sa neba i ništa ne garantuje da nam ova mukom izborena prava neće biti oduzeta!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Hajmo ruke gore!

Zoran Živković [21.10.2020.]


Video dana

Kad imaš prijatelja sa dobrim sluhom

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati