Život

Direktno.rs

28. 09. 2020. 06:52 1

Kovertura - zloglasna praksa diskriminacije žena

Da je diskriminatorska praksa prema ženama u patrijarhalnim društvima i dalje veoma prisutna, svedoči i institucija koverture, koja se još primenjuje u mnogim delovima sveta. O tome, u svojim Tviter objavama, piše korisnica pod nikom "Neposlušna.

- Kovertura predstavlja pravnu praksu, aktuelnu i danas, kada se sva ljudska prava žene u braku poriču i dodeljuju mužu. Ovo znači da udata žena nema pravo da poseduje imovinu, putuje, obrazuje se, radi ili napusti kuću bez dozvole muža.

- Kovertura se prvi put javlja u engleskom zakonu tokom srednjeg veka i traje sve do XX veka. Ali i pre nego što je ozakonjena, ova praksa je postojala. Udajom žena postaje feme covert - ulaskom u brak muž i žena postaju jedno, tj. pred zakonom su jedna osoba, a ta osoba je muž.

- U praksi ovo znači da udata žena nema pravo da poseduje imovinu, potpisuje pravne dokumente ili sklapa ugovore, obrazuje se bez dozvole muža a ako joj muž i dozvoli da radi, ona mora da mu preda svoju celu platu. Drugim rečima - žena je pod potpunim starateljstvom muža.

- Ipak, u slučaju da počini neki zločin, žena će krivično odgovarati, iako je u svim parnicama pred sudom mora zastupati muž, ili ako je muž umro, drugi muški srodnik. Za udovice je ovo značilo da ostaju bez sve imovine i sredstava za život, jer su deveri sve uzimali za sebe.

- U SAD žene nisu zakonski definisane kao osobe sve do 1875. godine, a vrhovni sud je koverturu 1966. godine proglasio "zastarelom", iako je ona postojala u 11 saveznih država. '79 je u Luzijani odbačen zakon o "vladavini" muža, i nakon žalbe '80, kovertura je u SAD ukinuta.

- U Francuskoj su udate žene morale da imaju muževljevu dozvolu da bi se zaposlile sve do 1965., a u Zapadnoj Nemačkoj do 1977. Tokom Frankove diktature, udata žena je morala da ima saglasnost muža za zapošljavanje, vlasništvo nad imovinom i putovanja od kuće.

- Sve do 1975. su žene u Australiji morale da traže dozvolu muža za zapošljavanje i vlasništvo nad imovinom, a sve do 1983. godine je suprugin pasoš morao da bude ovlašćen od strane muža.

- Švajcarska je posednja evropska zemlja koja je ukinula vast muža nad ženom 1988. godine i to jedva - na referendumu održanom 1985. godine za ukidanje koverture je glasalo jedva 54,7% glasača!

- Kovertura i dalje postoji, i u mnogim zemljama širom sveta su žene i dalje vlasništva svojih muževa. Prema zakonu Jemena, žena ne sme napustiti kuću bez dozvole muža. U Iraku zakon muževima dozvoljava da kažnjavaju svoje supruge.

- U Demokratskoj Republici Kongo po zakonu je muž glava domaćinstva te mu žena duguje poslušnost - mora da živi sa njim tamo gde je on odlučio i bez njegovog ovlašćenja ne može pokretnuti pravni postupak. U Avganistanu, žena koja napusti muža biće uhapšena zbog bežanja.

- U mnogim bivšim britanskim kolonijama, poput Indije, sud može narediti ženi da se vrati svom mužu, a ukoliko ona to ne učini, biće kažnjena zbog nepoštovanja suda. U Tunisu, zakon dozvoljava silovanje u braku jer muž ima pravo na seks pošto je dao miraz.

- Prakse poput miraza i "kupovine nevesti" (postoji i kod nas, doduše, "simbolično") dodatno legitimišu ove nasilne prakse - žene se tretiraju kao imovina i "prodaju se u brak" što su zapravo trgovina ljudima i seksualno ropstvo maskirani u "tradiciju".

- Zato toliko i zaboli kada vidimo ostatke ovakvog načina razmišljanja, i to po pravilu kod onih žena koje nikada nisu ni razmišljale o tome da su prava koja danas imamo krvavo izborena i da ne važe za sve žene širom sveta. Čak je i u RS silovanje u braku bilo legalno do 2002.

- Zbog toga je važno da se obrazujemo kako bismo znale kako su žene pre nas živele, za šta su se borile i te borbe plaćale svojim životima, ali i kako žene širom sveta danas žive. Ništa nam nije palo sa neba i ništa ne garantuje da nam ova mukom izborena prava neće biti oduzeta!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati