Život

I. Maksimović

15. 09. 2020. 06:30 10

BIVŠI SU... Ko je kriv za stanje u Srbiji?

Srpski vladari su poznati po tome što su uvek odgovornost za vlastite postupke svaljivali na prethodnike, ali i na strane sile koje "uvek rovare protiv Srbije". Ovako bi izgledalo istorijsko istraživanje na ovu temu.

Istraživač: Recite mi, g. Vučiću, zašto se u Srbiji teško živi, uprkos Vašim velikim obećanjima o boljitku?

Vučić: Znate, za sve su krivi oni žuti lopovi, koji su sve opljačkali, rasprodali i zadužili zemlju. Zato ja sad nemam mnogo izbora, nego da nastavim istim putem.

Istraživač: Gospodo iz DOS-a, imali ste istorijsku priliku da na talasu narodne podrške uradite nešto za Srbiju. U čemu je bio problem?

DOS (Koštunica, Đinđić, Tadić): Nismo mi krivi, već onaj diktator, balkanski kasapin - Milošević, on nas je sve upropastio.

Istraživač: Predsedniče Miloševiću, da li je moglo drugačije?

Milošević: Ja sam nasledio Ustav iz 1974. godine, koji je bio okidač za rat u SFRJ. Nisam mogao mnogo da uradim.

Istraživač: Gospodo iz kolektivnog predsedništva, zašto niste sprečili raspad Jugoslavije?

Kolektivno predsedništvo: Tito je umro i nestalo je kohezivnog faktora, tako da smo mi bili tu samo ukras. Nismo imali značajnu vlast.

Istraživač: Druže Tito, zar niste mogli malo bolje da uredite Jugoslaviju?

Tito: Međunacionalni odnosi su nasleđeni iz one prve, trule tvorevine, zvane Kraljevina Jugoslavija, koja je bila pod nenarodnim režimom Karađorđevića.

Istraživač: Kralju, zašto pobegoste iz zemlje i ostaviste narod na milost i nemilost nemačkom okupatoru?

Petar II: Nisam ja kriv, već moj stric – knez Pavle, on nas je uvukao u pakt sa Hitlerom. Ja sam spasavao narod, jer ako narod izgubi kralja, gubi sve.

Istraživač: Kneže, zašto ste nas vezali za nacističku Nemačku?

Knez Pavle: Meni su bile vezane ruke, jer moj brat od strica - kralj Aleksandar, mi je ostavio slabu i siromašnu državu, a i sam je stradao od nacista.

Istraživač: Kralju Aleksandre, zar je morala biti stvorena Jugoslavija na onako nakaradan način?

Kralj Aleksandar: Za to je odgovoran moj otac, kralj Petar, on je još formalno bio kralj, kada su se formulisali uslovi za stvaranje Kraljevine SHS. A i Pašić nije baš bio lojalan dinastiji.

Istraživač: Kralju Petre, da li ste morali smaknuti poslednjeg Obrenovića i tako doći na vlast? Pritom, dopustili ste šačici oficira da budu srpski vladari iz senke i rade šta god im je volja po Srbiji.

Kralj Petar: Obrenovići su bili nenarodna dinastija, austrofili, koji su upropastili Srbiju. Ti oficiri su patriote i zaslužni što su pali Obrenovići. Da sam mogao, dao bi im još više.

Istraživač: Vaše veličanstvo, da li ste morali tako često menjati Ustav i izazivati političke krize i padove mnogih kabineta?

Kralj Aleksandar Obrenović: Ja sam nasledio Ustav iz 1888. godine, koji je moj otac - kralj Milan, morao doneti pod pritiskom radikala. Radikali su uvek bili izazivači političkih kriza i velike štetočine.

Istraživač: Prvi srpski kralju posle Kosova, da li ste mogli poći nekim drugim političkim putem nakon oslobođenja?

Kralj Milan: Namesništvo je krivo, a ne ja. Oni su odredili svojim Ustavom iz 1869. godine, ustavno-parlamentarni sistem vlasti, koji nije odgovarao potrebama Srbije.

Istraživač: Kneže, da li ste mogli više da učinite za Srbiju?

Knez Mihailo: Moj prethodnik, nesposobni knez Aleksandar, ostavio je državu u rasulu – neorganizovanu i korumpiranu. Uradio sam sve što sam mogao.

Istraživač: Kneže Aleksandre, zar niste mogli bolje i odlučnije da vodite Srbiju?

Knez Aleksandar Karađorđević: Miloš je kriv, jer je vladao apsolutistički i despotski. Narod nije bio spreman za velike poduhvate, a, znate, bio sam i pod jakim uticajem žene, koja je bila iz bogate familije Nenadovića, te sam morao da je slušam.

Istraživač: Kneže, da li ste morali da uklonite Karađorđa i ostale političke protivnike?

Knez Miloš: I Karađorđe se tako obračunavao sa neposlušnicima. Zašto bih ja tu nešto menjao.

Istraživač: Vožde, zar ste morali da pobegnete iz Srbije nakon što je ustanak propao?

Karađorđe: Ma, kriv je despot Stefan, pod njim je Srbija pala pod Turke. On je izgubio Smederevo i šta sam ja mogao drugo da učinim kad su Turci bili jači!?

Istraživač: Despote, zašto niste odbranili Smederevo?

Despot Stefan Tomašević: Krivi su Brankovići, ja nisam mogao ništa da učinim, a morao sam misliti i na Bosnu. Srbija je za mene bila samo dobar miraz.

Istraživač: Stefane Brankoviću, zašto niste uspeli da postignete dogovor oko suprotstavljenih struja u Srbiji?

Despot Stefan Branković: Mene su Turci oslepeli, nisam stigao čestito ni da zavladam, kad mi je brat umro. On je bio lakom na vlast, kao i moja snaja, pa nisu mislili na odbranu od Turaka.

Istraživač: Zašto se niste pripremili za odbranu od Turaka, despote?

Despot Lazar Branković: Znate, moj otac je malo pomagao Turke, malo Mađare, i niko mu nije verovao. Mislio je da će tako sačuvati mir. Šta sam ja tu mogao posle? Turci su bili jači.

Istraživač: A Vi, stari despote Đurađu, zašto ste stalno balansirali, zar niste mogli da se opredelite za jednu stranu?

Despot Đurađ Branković: Lazarev sin je krenuo tako. On me je na samrti zakleo da nastavim tim putem. On je odgovoran.

Istraživač: Vi despote Lazareviću, podržaste Turke protiv hrišćana kod Nikopolja 1396. godine?

Despot Stefan Lazarević: Moja majka Milica je podržavala tursku struju, a zet Vuk Branković ugarsku. Logično je bilo da slušam majku. Kako je govorila, od Turaka se nekad i možemo osloboditi, od Latina nikad.

Istraživač: Kneže, da pomogoste braći Mrnjavčevićima na Marici, možda bi se i bitka na Kosovu završila povoljnije po nas!?

Knez Lazar Hrebeljanović: Ma, onaj nesposobni sin Dušanov je za sve kriv, upropasti nam državu. Ja sam u međuvremenu morao da čuvam ono što je moje.

Istraživač: Care Uroše, što ne sačuvaste očevo nasleđe?

Car Uroš: Moj otac je zahvatio više nego što je mogao da apsorbuje, a ja sam izvukao deblji kraj.

Istraživač: Ooo, veliki silni care, što nisi malo bolje sredio carstvo, kad si ga već počeo praviti?

Car Dušan: Moj otac nije iskoristio pobedu nad Bugarima kod Velbužda, pa se vlastela polakomila na bogatstva. Zato sam ga morao pogubiti, ali ne mogu svu vlastelu da poubijam.

Istraživač: Kralju Stefane, što se ne ugledaste na oca koji je bio sposoban vladar?

Kralj Stefan Dečanski: On me je i upropastio, ženio se četiri puta, pa sam i nezakonit postao. Pokušao je i da me oslepi, te sam i bežati morao. Sve je to ostavilo posledice na mojoj duši.

Istraživač: Šta vi imate da kažete kralju, što izbi građanski rat posle Vaše smrti?

Kralj Milutin: Krivi su moj brat Dragutin i sinovac mi Vladislav. Hteli su vlast, pozivali se na sporazum iz Deževe, a zna se da je jedini zakon kraljeva volja.

Istraživač: Vi se vezaste za Ugare, kralju Dragutine, a oca svrgoste sa vlasti!?

Kralj Dragutin: Ugari mi dali dobar miraz, oca sam morao da skinem, jer je predugo vladao, a ništa nije konkretno uradio.

Istraživač: Kralju Uroše, za vreme Vaše vlasti, samo se spominju oni rudari Sasi iz Nemačke?

Kralj Uroš: Kriv je moj brat Vladislav, bugarski čovek na tronu Srbije.

Istraživač: Što vezaste Srbiju za Bugare, kralju Vladislave?

Kralj Vladislav: A ne pitate što je moj brat Radoslav vezao Srbiju za Epirsku Despotovinu!? To zaboravljate.

Istraživač: Vi se, kralju Radoslave, pominjete samo kao episrski zet!?

Kralj Radoslav: Ma, onaj moj otac i stric su krivi. Opredelili se za pogrešnu vizantijsku stranu.

Istraživač: Prvi srpski kralju, napravili ste državu iskoristivši propast Vizantije, a krunu dobiste od pape!?

Kralj Stefan Prvovenčani: Kriv je moj otac, koji je bio zakleti neprijatelj Vizantije i cara Manojla. Čak je i sa Fridrihom Barbarosom sklapao savez da uništi Vizantiju. Papa je samo logična posledica toga.

Istraživač: Veliki župane Nemanja, osećate li se bar vi odgovornim za stanje u Srbiji?

Veliki župan Stefan Nemanja: Ne, ni najmanje. Moja politika neprijateljstva prema Vizantiji, posledica je dogotrajnog podaništva i vazalnosti mojih prethodnika, velikih župana. Ja sam obnovitelj srpskog imena.

….

I tako istraživanje odvede, preko brojnih velikih župana i knezova, pre Nemanjića, sve do prvog poznatog srpskog vladara - kneza Višeslava.

Istraživač: Da niste Vi, kneže Višeslave, krivi za srpske nesreće?

Knez Višeslav: Ja? Taman posla. Kriv je onaj Srbin, nepoznatog porekla, koji nas je doveo na Balkan, iz Bele Srbije (Bojke), za vreme cara Iraklija u 7. veku. Bela Srbija Vam je područje Galicije i izvora reka Dnjestra i Visle. On je kriv.

Posle dosta muka, istraživač nađe i tog nepoznatog srpskog vođu.

Istraživač: Zašto ste poveli Srbe na Balkan, veliki vođo?

Vođa: Krivi su Huni. Oni otvoriše ’’vrata naroda’’ i svi pohrliše u Evropu. Pa, što ne bi i Srbi, kad su i svi ostali krenuli.

Istraživač: Srpski vođa kaže da su Huni krivi što narodi iz Azije pohrliše u Evropu. Da li je to tačno?

Atila Bič Božiji: Ne, nije tačno. Krivi su Rimljani. Nemam ja sa tim nikakve veze.

I tako, istraživač poče da ispituje rimske careve, konzule i kraljeve (svi se prekrstiše kad čuše pitanje, jer ni ne znaju ko su Srbi), a ovi jednoglasno optužiše Aleksandra Makedonskog, koji opet u svoju odbranu okrivi Atinu i Spartu. Ove dve optužiše Persiju, a Persija Vavilon, Mesopotamiju, Asiriju, Egipat i druge… Svi potonji, bledo gledahu istraživača, ali se odbraniše praistorijom, te ga uputiše da tu traži korene stanja u Srbiji.

Prođe tako istraživač i kroz neolit i paleolit, sve do pojave homo sapiens-a, ali ne dobi nikakav konkretan odgovor. Homo sapiens je optužio homo erectus-a, homo erectus homo habilis-a, a ovaj onog prvog hominida. I tako evolutivnim lancem, sve do pojave ameba, istraživač zaključi da su zapravo amebe krive za stanje u Srbiji.

SMRT AMEBAMA!!!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati