Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Život

Direktno.rs

29. 08. 2020. 09:19 4

Jindrihovice - ogledalo našeg odnosa prema prošlosti

Većina Srba zna za Zejtinlik, vojno groblje u Grčkoj, gde počivaju posmrtni ostaci srpskih vojnika sa Solunskog fronta. Međutim, postoji još jedno važno spomen mesto, vezano za stradanje Srba, koje je potpuno zaboravljeno i skoro izbrisano iz istorijskog sećanja. Reč je o Srpskom vojnom groblju u Jindrihovcima u Češkoj Republici. Stanje u kojem se nalazi, svedoči rečito o odnosu države prema istorijskom nasleđu i odnosu prema žrtvama. Kada uzmemo još u obzir i vlast koja se zaklinje u patriotizam, dobijamo još poraznije stanje.

- Da li ste čuli za Jindrihovice? Najveće srpsko vojničko groblje posle Zejtinlika, nalazi se u Češkoj. Na mestu nekadašnjeg logora, kralj Aleksandar, pravi spomen kosturnicu i groblje. Posle '45. sve do danas, potpuno zapušteno. 7100 naše braće, zaboravljeno... - stoji u Tviter objavi Marka Milićevića, istoričara, progamera i putnika.

Jindrihovice je bio jedan od najvećih austrougarskih koncentracionih logora, koji je radio u periodu 1915-1918. Kroz logor je prošlo oko 40.000 zarobljenika, ali najviše Srba (zarobljenih vojnika i civila). Zarobljenici su živeli u veoma teškim uslovima i u režimu prinudnog rada. Ono što je osobenost ovog logora je činjenica da niko od logoraša nije ubijen, ali zbog teških uslova života i rada imao je visok nivo umrlih. Prema podacima, dnevno je umiralo oko 40 zarobljenika.
Po završetku rata, Tomaš Gerik Masarik, tadašnji predsednik Čehoslovačke, koji je bio veliki prijatelj kralja Aleksandra, jugoslovenskoj državi je poklonio zemlju na kojoj su stradali logoraši radi gradnje spomen-kosturnice. U Mauzoleju koji je podignut 1931. godine smešteni su posmrtni ostaci 7.100 srpskih zarobljenika i 189 ruskih vojnika.
Godine 1994. Ambasada Jugoslavije u Pragu, uz angažovanje Dejana Ranđelovića, pokrenula je inicijativu o rekonstrukciji. Nažalost, do današnjih dana nije se odmaklo u obnovi Mauzoleja i srpskog groblja. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Klackalica

Zoran Živković [06.12.2021.]


Anketa

Hoćete li sledeće subote izaći na ekološke proteste?

Rezultati

Video dana

Besan pas