Život

Nemanja Vučković

03. 07. 2020. 18:34 8

Zastava "NEMA PREDAJE" i studentski protest

Postao je "čuven", za svega par sati, video zapis sa studentskog protesta protiv iseljavanja studenata iz studentskih domova na kome se vide i čuju dve devojke koje negoduju zbog podignute zastave "NEMA PREDAJE" Kosova i Metohije.

Naime, članovi Studentskog kluba Pravnog fakulteta, poneli su sa sobom zastavu na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije u bojama srpske trobojke sa natpisom "NEMA PREDAJE" i sve vreme je držali visoko podignutu, što je bio samo jedan dekor celog protesta, na kome su studenti jasno poručili da su protiv sramne odluke izbacivanja studenata iz studentskih domova, praktično u vreme ispitnog roka, a koju je najavio predsednik Republike Srbije na RTS. Studenti su, praktično nakon sat vremena, blokirali ulice Voždovca, Zvezdare, Novog Beograda, Palilule i uputili se prema Narodnoj skupštini kako bi iskazali snažan protest protiv te odluke koja je trebalo da bude doneta od strane Vlade zbog koronavirusa, a od koje se odustalo nakon ovog studentskog bunta.

Na tom skupu, gde su studenti glasno poručili "ne damo domove", čule su se i druge parole, poput "Ne damo svetinje, Ne damo Kosovo i Metohiju, ne damo Srbiju, negodovanja protiv odluke vlasti", a pevalo se "Oj Kosovo, Kosovo, Vidovdan itd." To su bile poruke apsolutne većine prisutnih, a svega par studenata, što se vidi na gore pomenutom snimku, se usprotivilo tome. Postavlja se pitanje kakve veze imaju "studentski domovi", studentska pitanja sa zastavom "NEMA PREDAJE" Kosova i Metohije i Vidovdanom?

Koleginice i kolege, baš sinoć, na protestu studenti i omladina su objasnili suštinu identiteta i temelja na koje se oslanja srpski narod, baš sinoć je pokazan taj čuveni srpski inat, prkos, za koji smo toliko puta pomislili da je nestao. Zašto se peva o Kosovu i Metohiji na protestu povodom nekog običnog studentskog pitanja? Zašto se hrabrimo Vidovdanom kad ulazimo u neku "borbu"? Zašto je ovo zemlja "hrabrih vitezova Miloša i Lazara"? Odgovor je najjednostavniji, i krije se u nama, u svakom od nas, a to je da u svakoj borbi, želji za promenom, mi pogledamo u sebe, duboko, a ono što uvek tamo pronađemo jesu Kosovo i Metohija. Naš štit od nepravde. Naša suština. I ne pomišljajte to da nam oduzmete. Ne vređajte nas. Nećemo vam dozvoliti.

Nemanja Vučković, predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati