Život

Direktno.rs [ Izvor: Huffingtonpost ]

28. 05. 2020. 16:48 1

Srbija tokom korone bez transplantacije, u Italiji radili normalno

Od trenutka pojavljivanja koronavirusa u našoj zemlji, lekari u Kliničkim centrima u Srbiji nisu vršili transplantacije organa zbog znatno povećanog rizika. Za to vreme u bolnici u Milanu od početka godine izvršeno je devet presađivanja organa, a u toku pandemije virusa Covid-19, obavljene su čak četiri transplantacije pluća.

Primer požrtvovanosti i umeća italijanskih lekara pokazan je u slučaju mladića po imenu Frančesko (18), koji je zadobio težak oblik koronavirusa, usled čega su njegova pluća bila totalno upaljena i inficirana. Useo je da ostane živ zahvaljujući transplantaciji pluća na Poliklinici u Milanu.

Kako pišu italijanski mediji, dečak koji je bio zdrav i bez ikakvih patoloških oblika, odjednom se našao u kritičnom stanju usled virusa Covid-19 od kog se zarazio.

Lekari bolnice, kao i Nacionalni centar za transplantaciju pored koronavirusa suočili su se sa dodatnim izazovom kako bi dečaku spasli život, a 30. aprila doneto je odobrenje, odnosno ocenjeno je da uslovi za transplantaciju usled Covid-19 postoje.

Od tog dana lekari su tragali za donorom, ali u prvi mah činilo se bezuspešno. Frančeskovo stanje se u međuvremenu pogoršavalo.

Sredinom maja, ipak, pronađen je odgovarajući organ, a dečaku su pluća presađena od prethodno preminule osobe iz druge italijanske regije koja nije bila pozitivna na koronu.

- Kolege iz bolnice San Rafael suočile su se sa vrlo teškim zadatkom transporta pacijenta do sale za operaciju. Transplantacija je uvek teška i osetljiva, naročito kada se ima u vidu da je osoblje u operacionoj sali zaštićeno kovid opremom, uključujući ventilacione kacige koje dodatno otežavaju pokrete i umaraju lekare i medicinsko osoblje, praveći im dodatni problem tokom operacije. Bilo je teško do te mere da smo razmišljali o zameni hirurškog i anesteziološkog tima, kako bismo omogućili kolegama da malo odmore - rekao je doktor Mario Nosoti, specijalista za torakalnu hirurgiju i transplantaciju pluća.

Frančeskova pluća su u tom trenutku bila u katastrofalnom stanju, a pojedini delovi su bili potpuno uništeni. Mikroskopskim pregledom ustanovljeno je i teško oštećenje plućnih alveola koje nisu u stanju da obavljaju funkciju, a zabeleženi su i tragovi opsežne septalne fibroze.

Operacija je međutim uspela posle mukotrpnih 12 sati.

Sada je Frančesko u svesnom stanju, sarađuje sa lekarima i skinut je sa respiratornog sistema lečenja.

Generalni direktor Poliklinike u Milanu istakao je da je ta bolnica jedan od najvažnijih centara za transplantaciju u Italiji, kako u pogledu struke, tako i u smislu kapaciteta za inovacije, a da su na tom mestu prošle godine urađene 34 transplantacije pluća.

Od početka 2020. godine, dodaje on, urađeno je devet presađivanja, od toga četiri tokom pandemije koronavirusa.

Postavlja se pitanje, međutim, da li je u Srbiji moglo da bude učinjeno nešto slično, čime bi se spasli životi onih kojima je transplantacija organa najpotrebnija.

Takođe odlaganje presađivanja organa moglo bi dodatno da zakomplikuje zdravlje i život osoba koje čekaju na transplantaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati